Kostprijscalculatie trainingen voor imkers en honingproducenten in Suriname

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft onlangs een belangrijke stap gezet in de ondersteuning van de bijenteeltsector in Suriname. In samenwerking met de Nederlandse organisatie PUM, gevestigd in Den Haag, organiseerde het ministerie specifieke kostprijscalculatie trainingen. 

Deze online trainingen, verzorgd door de ervaren trainer Frank Leenen, hadden als doel de imkers te leren hoe ze op een praktische manier hun kostprijzen kunnen berekenen. Hierdoor kunnen zij stabiele en duurzame ondernemingen ontwikkelen.

Behalve participanten uit de sector heeft ook een aantal LVV’ers deelgenomen aan de trainingen als zijnde een train-de-trainer traject. Zij zullen in de komende maanden de kostprijscalculatie trainingen voortzetten in de diverse districten.

In Suriname zijn er zowel angelloze- als Braziliaanse bijen, hierbij bepalen de imkers vaak hun prijzen op basis van de marktprijzen. Het ontbreken van een systematische aanpak voor het berekenen van kostprijzen heeft echter geleid tot instabiliteit in hun ondernemingen. Veel imkers hebben moeite om de kostprijs voor een liter honing te berekenen, wat resulteert in fluctuaties in prijzen en winstgevendheid. 

error: Kopiëren mag niet!