De spanningen tussen Cyprus en Turkije blijven bestaanDOOR DUNCAN MIL

16 juli 2024 – In juli 1974 viel Turkije Cyprus binnen. Nu, op de vijftigste verjaardag van een oorlog die het land het enige bezette EU-lid achterliet, zouden de twee gemeenschappen van het eiland het conflict opnieuw kunnen aanwakkeren.

De vredesmacht van de Verenigde Naties op Cyprus, bekend als UNFICYP, heeft wapens van groot kaliber gerapporteerd langs de 180 kilometer lange bufferzone die het land verdeelt.

In een interview met de Associated Press beschreef de aftredende militaire stafchef van UNFICYP, kolonel Ben Ramsay, machinegeweren en raketgranaten, de constructie van honderden nieuwe gevechtsposities en de installatie van tientallen hightech camera’s met infraroodmogelijkheden. . ‘Niemand luistert,’ zei hij. “Een misrekening is een kwestie van tijd.”

Nu, slechts enkele dagen voor de vijftigste verjaardag van de Turkse invasie op 20 juli 1974, vertelde kolonel Ramsay aan de Associated Press dat het aantal doorbraken langs de bufferzone met 70 procent was toegenomen vergeleken met een jaar geleden.

Kolonel Ramsay beschrijft de ongeoorloofde invallen als een ‘stil slagveld’ waarop een ‘schaakspel wordt gespeeld’.

“Deze militarisering wordt gezien als een belangrijke destabiliserende factor en is in direct conflict met de uitgesproken intenties van beide partijen om vooruitgang te boeken in de vredesbesprekingen”, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.

De Grieks-Cypriotische president Nikos Christodoulides geeft Turkije en de Turks-Cyprioten de schuld van de schendingen van de bufferzones. Guterres zegt echter dat 79 hightech bewakingscamera’s die door zijn regering langs de bufferzone zijn geïnstalleerd, ook als overtreding kwalificeren.

error: Kopiëren mag niet!