60-plusser Dion: “Je kan niet overal vrij lopen, vooral niet met geld”

“Als 60-plusser moet je eigenlijk vrij en zonder zorgen kunnen leven, maar met de toename van de criminaliteit voel ik me helemaal niet vrij”, zegt oma Dion. Als vrouw is zij gewend om haar dingen zelf te doen, waardoor zij periodiek toch uit huis moet gaan. “Nu is het toch niet zo makkelijk, want je kan niet overal vrij lopen. Vooral niet met geld. En met de pinpas in de winkel betalen ben ik niet zo handig. Naar de markt gaan deed ik elke ochtend, maar nu ga ik een keer in een week inkopen doen. Naar enkele plaatsen gaan om te ontspannen is zelfs riskant. Je kan gemakkelijk beroofd worden, dus het is een grote kans die je neemt. Ik blijf liever dagelijks thuis en houdt me dan bezig in m’n tuin. Voor de rest ben ik dan bezig met me telefoon, waardoor ik zo ook in contact blijf met de kinderen in het buitenland”, zegt de vrouw. 

Zij geeft aan dat zij vier kinderen heeft, waarvan drie in het buitenland wonen. Haar zoon die in Suriname woont heeft zijn eigen leven en heeft het vaak te druk en haar kleinkinderen kunnen pas op bezoek komen wanneer zij vrij zijn.

De 71-jarige John geeft aan in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij dagelijks bezig is met het verkopen van goederen die hij van zijn dochter krijgt uit Nederland.

“Thuis zitten gaat me nog depressiever maken. Ik ben fit, zie er goed uit en ben in staat alles voor mezelf te doen. Dus ik moet er goed gebruik van maken. Normaal was ik ook gewend kleine klusjes te doen met mijn vrienden. Maar hoe het financieel steeds moeilijker wordt, moest ik een alternatief gaan zoeken om mezelf te kunnen onderhouden. Dus dit is een vorm van inkomsten voor mij. Het is heel moeilijk, vooral als je iets samen wilt doen met je oude maties. Een biertje kopen en drinken gaat ook niet zo makkelijk. Tijdens het praten wordt het soms vijf biertjes en geld daarvoor hebben wij niet samen opgeteld. Dus ik moet iets doen”, zegt de 71-jarige.

De 66-jarige Rinia geeft aan dat zij van elk moment probeert te genieten. Zo gaat zij soms met haar zusje en vriendin uit eten en boodschappen doen. “Thuis heb ik ook mijn eigen werk, maar de ontspanning heb ik nodig. Er worden geen activiteiten gehouden voor mensen die op mijn leeftijd zijn. Ook heb je geen speciale plek in het land waar je vaak kan gaan om rustig en uitgebreid te genieten of te sporten. Maar wij proberen het toch een beetje anders te doen. Als er geen geld is passen wij bij. Maar ik laat niets mij stoppen om te genieten van het leven”, aldus Rinia.

TM

error: Kopiëren mag niet!