Twee landbouwvliegtuigjes in de problemen: een maakt noodlanding, ander slaat over de kop – Niet voor het eerst

Twee landbouwvliegtuigjes zijn zaterdagochtend in rijstdistrict Nickerie behoorlijk in de problemen geraakt. Een landbouwvliegtuigje van rijstbedrijf Ramadhin maakte een noodlanding deels op de Oost-Westverbinding in de Middenstandspolder, terwijl een landbouwvliegtuigje van Sky Farmers over de kop sloeg tijdens het opstijgen. Beide toestellen liepen forse schade op.

Luchtvaartautoriteit CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) en het Openbaar Ministerie worden ingeschakeld om onderzoek te doen naar beide crashes. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met landbouwvliegtuigjes. Bijna jaarlijks vinden er crashes met dit soort vliegtuigjes in Nickerie plaats en iedere keer wordt CASAS ingeschakeld. Echter, de uitkomsten van al die onderzoeken worden nooit gedeeld met de samenleving.

Veiligheid en kwaliteiten

Het aantal crashes met landbouwvliegtuigjes is opvallend en roept de nodige vragen op over de veiligheid van deze vliegtuigjes en mogelijk ook over de kwaliteiten van de piloten. Onderzoek hiernaar door een  onafhankelijke instantie en mogelijk vragen hierover vanuit het oppositie- en/of coalitie-pluche van De Nationale Assemblee zouden raadzaam zijn. Gelukkig zijn er vooralsnog geen zwaargewonden en/of doden bij de crashes gevallen, maar een crash kan een keer fataal aflopen. 

Een globaal landbouwvliegtuigjes ‘crash’-overzicht

Begin november 2010 schoot een landbouwvliegtuig van het bedrijf Eagle Air Service van de landingsbaan op de Majoor Henry Fernandes Airport in Nickerie. Dit gebeurde kort nadat het vliegtuig geland was. De kist belandde naast de landingsbaan ondersteboven in het gras. Er werd een onderzoek ingesteld door de luchtvaartautoriteit CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname). Twee maanden eerder belandde een ander landbouwvliegtuig van Eagle Air ook naast de landingsbaan. Die kist kwam op het asfalt terecht. Beide vliegtuigen liepen schade op en werden uit roulatie gehaald.

Een landbouwvliegtuig van Coronie Aero Farmers belandde eind juli 2012 op z’n kop op het vliegveld in de Middenstandspolder te Henar. Mede-eigenaar Winston Tjon A Loi wilde geen informatie verschaffen aan journalisten. Media zouden volgens hem zaken alleen maar opblazen. Hij wachtte op de burgerluchtvaart waakhond CASAS om een onderzoek in te stellen.

Een landbouwvliegtuig van Sky-Farmers is op 8 december 2012 over de kop geslagen te Wageningen. Piloot Eric Gummels bleef ongedeerd. Het toestel raakte fors beschadigd. Hij was bezig padie in te zaaien toen het toestel motorpech kreeg. De piloot maakte een noodlanding op een aangrenzend perceel. Het vliegtuigje sloeg daarbij over de kop en liep behoorlijke schade op. CASAS werd ingeschakeld. 

Een landbouwvliegtuig van Sky Farmers is 8 februari 2013 gecrasht op het vliegveld van een rijstbedrijf. Het toestel was tijdens het opstijgen gecrasht. De piloot kreeg hierbij chemicaliën in zijn gezicht. Het landbouwvliegtuigje was volgeladen met chemicaliën, 900 liter, toen het crashte. 

Het was rond 17 december 2013 de derde keer dat een landbouwvliegtuig van Sky Farmers in Nickerie crashte. Het vliegtuigje zou in problemen zijn geraakt toen de piloot te maken kreeg met de wind achter het toestel. Het vliegtuigje raakte van de baan en sloeg over de kop. De kist werd in beslag genomen. Met het onderzoek werden belast CASAS, de recherche, de Forensische Opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie.

Op 11 juli 2014 stortte een landbouwvliegtuigje van Eagle Air Services (EAS) neer in het Labenigebied in Groot Henarpolder, Nickerie. Het toestel raakte behoorlijk beschadigd. CASAS en het Openbaar Ministerie gingen een onderzoek instellen naar de oorzaak van de crash.

Een landbouwvliegtuig van Sky Farmers belandde 21 januari 2015 te Wageningen in een sloot langs het vliegveld. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Het vliegtuigje was net opgestegen toen het problemen ondervond. Het toestel keerde terug om te landen, maar met een volle lading was het moeilijk om te manoeuvreren wanneer er een probleem was. Hierdoor ging het mis bij de landing. Het toestel kwam op z’n kop terecht in een sloot. 

Begin december 2016 belandde een landbouwvliegtuig van Sky Farmers  te Alupi te Labini in het district Nickerie in het kanaal. Het probeerde vermoedelijk te landen. Bij het landen ging vermoedelijk iets fout. Het toestel was voorbij de landingsbaan, ging over de kop en kwam in een kanaal terecht. Ook nu werd CASAS op de hoogte gesteld. 

Op 19 december 2017 sloeg een landbouwvliegtuig in het district Nickerie over de kop tijdens de landing. Het toestel was van Sky Farmers toe. Het incident vond plaats op het vliegveld van het landbouwbedrijf Alibux. CASAS werd op de hoogte gesteld van het incident. 

Nog geen tien dagen later, 27 december, maakte een landbouwvliegtuig van Overeem Air Service op de openbare weg naar South Drain een noodlanding. Door het slechte weer besloot de piloot te landen. Nadat het weer opgeklaard was, steeg het vliegtuig onder politietoezicht weer op.

In Henar kwamen twee landbouwvliegtuigen op 7 september 2023 rond 7.00 uur in botsing met elkaar op het vliegveld van Alibux te Henar. Een van de vliegtuigjes was van Coronie van Winston Tjon A Loi, terwijl het andere toestel van Sky Farmers te Wageningen was. Een van de toestellen belandde op zijn kop door de botsing. De vliegtuigjes waren vermoedelijk bezig met bemesting of de laatste bespuiting voor de oogst. De politie sloot het vliegveld af in afwachting van CASAS voor het verder onderzoek.

error: Kopiëren mag niet!