Ronny Asabina: “Verdeeldheid en ruzie binnen regering onwaardig voor Suriname”

Binnen de Surinaamse regering lijken er momenteel verschillende opvattingen te bestaan. Vicepresident Ronnie Brunswijk beweert dat de ministeries onder leiding van zijn partij, ABOP/PL, de benodigde middelen niet ontvangen van het ministerie van Financiën en dat niemand naar hem luistert. Aan de andere kant stelt president Chan Santokhi dat het onjuist is dat deze ministeries geen middelen krijgen.

Ronny Asabina van de BEP deelt zijn ongezouten mening hierover met Dagblad Suriname. “Het is een regering onwaardig om op deze manier leiding te geven aan land en volk. Zo’n kabinet heb ik nooit eerder gezien en beleefd in ons geliefde land. De rivaliteit, de animositeit, de onderlinge haat en wrok, is hemeltergend. De regering demonstreert met deze manier van leidinggeven niet dat liefde, verbondenheid, oprechtheid, een ‘wij’-cultuur, collectieve verantwoordelijkheden, maar ook wederzijds respect en vertrouwen essentiële ingrediënten zijn van samenwerken”, aldus Asabina.

Asabina benadrukt, dat de regering Santokhi-Brunswijk aan het volk een nieuw elan in de politiek had toegezegd, gebaseerd op eenheid van bestuur en leiding geven. “Wat we nu meemaken en beleven is het tegenovergestelde. Het volk is voorgelogen. Dit is niet alleen triest en teleurstellend, maar ook ongehoord en verwerpelijk”, zegt hij. “Er is eigenlijk sprake van een kabinetscrisis vanwege de omvang en intensiteit van de verdeeldheid en onenigheid in de regering.”

Hij wijst erop dat de ruzie tussen de president en de vicepresident zodanig ernstig is dat er mogelijk iemand van buiten nodig zal zijn om de situatie te kalmeren. “Als het zo doorgaat, wordt sterk aanbevolen om een crisiskabinet in het leven te roepen met een afgebakende mandaat en taak, namelijk de verkiezingen van 2025 te organiseren. Het volk verdient deze behandeling niet. Dit is een klap in het gezicht van het getergde volk.”

Asabina merkt ook op, dat één partner in de coalitie doof en ongevoelig lijkt voor de toenemende armoede en stijgende kosten van levensonderhoud, terwijl de andere partner zich voordoet als slachtoffer en tegelijkertijd als messias wil optreden. “Heel veel kostbare tijd, energie en geld gaan verloren door de wijze waarop de regering Santokhi-Brunswijk gemeend heeft leiding aan land en volk te geven”, concludeert Asabina.

error: Kopiëren mag niet!