Hoe verhoudt de daling van de koers zich tot eerdere stijgingen, zoals die van benzine, stroom, water en levensmiddelen? Steven Reyme, voorzitter van de politieke partij A20, geeft zijn mening hierover aan Dagblad Suriname.
“In normale situaties komen financiële koersen tot stand door vraag en aanbod. Helaas moeten we waarnemen dat er indicaties zijn dat er gemanipuleerd wordt”, zegt Reyme. Hoewel er geen hard bewijs is, wijzen opmerkingen van deskundigen, zoals die van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), op mogelijke manipulatie.
De stijgende tarieven van nutsvoorzieningen, zoals stroom, water en ook benzine, zijn volgens Reyme het gevolg van beleidskeuzes van de huidige regering. “Het is een ramp voor vele burgers. De regering heeft vaak geen aankondiging vooraf van de verhogingen, wat een duidelijk teken is van slecht beleid”, aldus Reyme.
Hij wijst op de urgentie om deze problemen aan te pakken, aangezien de gestegen kosten van levensonderhoud de koopkracht van de burgers ernstig aantasten. “De daling van de koers zou normaal gesproken moeten leiden tot lagere kosten voor geïmporteerde goederen, maar dat effect blijft uit. In plaats daarvan zien we dat de basisvoorzieningen duurder worden, wat de slechte economische planning en uitvoering van de regering blootlegt”, aldus Reyme.