Resultaten van middelbare examens 2022-2023: Verschillen tussen scholen blijven groot

De middelbare examens zijn onlangs afgenomen, en de voorlopige gegevens tonen interessante inzichten in de prestaties van verschillende scholen. De percentages van geslaagde, herexamenkandidaten en afgewezen studenten variëren aanzienlijk tussen VWO- en HAVO-programma’s.

Voor de VWO-studenten slaagde 65,4% direct, terwijl 14,1% een herexamen moet afleggen en 14,8% is afgewezen. De 2-jarig HAVO had een slagingspercentage van 51,1%, met 27,8% herexamenkandidaten en 13,9% afgewezen. Voor de 3-jarig HAVO waren de cijfers minder rooskleurig met slechts 45,7% direct geslaagden, 12,4% herexamenkandidaten en 23,8% afgewezen.

In vergelijking met vorig jaar, toen een afsluitende toets in plaats van een examen werd gehouden, zijn de slagingspercentages na de herkansing als volgt:

– VWO dag: 79,8%

– VWO avond: 70,8%

– 2-jarig HAVO dag: 63,7%

– 3-jarig HAVO: 64,2%

– Avond HAVO: 66,3%

Interessant is dat de hoogste slagingspercentages voor VWO en 3-jarig HAVO werden behaald door Scholengemeenschap Sanatan Dharm, terwijl de laagste percentages toe te schrijven zijn aan Scholengemeenschap Moengotapoe en Christelijk HAVO respectievelijk. De hoogste slagingspercentages voor 2-jarig HAVO komen van VOS Welgedacht C, met wederom de laagste resultaten bij Scholengemeenschap Moengotapoe.

Deze gegevens roepen enkele dringende vragen op over de consistentie en kwaliteit van het onderwijs in verschillende regio’s en instellingen. De significant lagere prestaties van bepaalde scholen wijzen mogelijk op structurele en pedagogische problemen die aangepakt moeten worden.

error: Kopiëren mag niet!