Overheid blijft om hete brij draaien bij oplossen problematiek energietarieven

De overheid blijft maar rond de hete brij heen draaien bij het oplossen van de problematiek rond de energietarieven. Hierdoor wordt nog steeds op onrechtvaardige wijze onnodig druk gelegd op de samenleving met de verhoogde energietarieven die gebaseerd zijn op een kostprijs van stroom waarin oneigenlijke kosten mee worden gerekend. 

De “hoge” kostprijs van stroom waar het bij de vakbeweging om te doen is, draait in belangrijke mate om de prijs van brandstof die Staatsolie hanteert voor leveranties aan de EBS en SPCS (Staatsolie Power Company Suriname) voor de opwekking van thermische energie. Staatsolie lijkt er bij te blijven dat zij geen lagere prijs kan hanteren dan de kostprijs en zeker niet lager dan de prijs op de wereldmarkt. 

Uit kringen van de technische deskundigen van de vakbeweging, die het overleg voert met de Energie Autoriteit Suriname (EAS) om te komen tot de juiste een eerlijke kostprijs, wordt vernomen dat de essentie van de problematiek ligt in de oneigenlijke kosten die Staatsolie calculeert in de prijs van brandstof. In de prijs van brandstof worden op oneigenlijke wijze toeslagen per barrel meegenomen, waaronder premiums en handling- en storage-kosten. 

Voor een vat olie wordt een premium van USD 5 in rekening gebracht. Deze moeten volgens de technische deskundigen van de vakbeweging teruggebracht worden naar USD 1.  De technische deskundigen van de vakbeweging zeggen dat voor olieleveranties aan buitenlandse afnemers Staatsolie in enkele gevallen helemaal geen of in meeste gevallen een lager premium in rekening brengt. Om dat te staven worden facturen getoond.

Het argument van Staatsolie dat ze geen lagere (kost)prijzen kan hanterenm omdat anders problemen met de internationale crediteuren zullen ontstaan, wordt in kringen van de technische deskundigen van de vakbeweging als onzin bestempeld. Daarover zou eerst de nodige afstemming met de crediteuren moeten plaatsvinden. Is er ook afgestemd om een veel lagere premium te hanteren voor olieleveranties aan buitenlandse afnemers?, wordt in kringen van de vakbeweging afgevraagd. 

Eerder heeft Staatsolie voor olieleveranties aan de EBS en SPCS zelfs een hogere premium per barrel in rekening gebracht. Op aandrang van de vakbeweging is deze vanaf vorig jaar teruggebracht.

Kostprijs stroom per kWu

De verlaging van de oneigenlijke kosten in de prijs van brandstof voor energieopwekking zal volgens calculaties van de deskundigen van de vakbeweging de nu gehanteerde de kostprijs van stroom per kWu van SRD 4,87 naar SRD 3,67  brengen. Dat scheelt jaarlijks aan overheidssubsidies ruim SRD 2 miljard. Geld dat de overheid zegt anders te kunnen besteden aan bijvoorbeeld sociale programma’s.

Terwijl de deskundigen van de vakbeweging en die van de overheid (EAS) geen meter opschieten met hun technische besprekingen over de kostprijs van stroom, zijn ondertussen de stroomtarieven nog verder verhoogd zoals de EBS dat heeft gepland. 

In juli is het stroomtarief voor huishoudelijke verbruikers met nog eens 7 procent verhoogd. Voor de niet huishoudelijke verbruikers (Klein commercieel en grootverbruikers) heeft ondertussen de tweede verhoging plaatsgevonden. De stroomrekeningen van bedrijven zijn hierdoor met een factor 1,4 tot 2,5 omhoog gegaan. Ook zou zijn gebleken dat men bij de berekening van de stroomtarieven een koers van SRD 36 voor de USD heeft gehanteerd, in plaats van SRD 31. 

De toezegging van de regering dat er gewerkt wordt aan een juiste eerlijke kostprijs van stroom lijkt steeds meer een farce te gaan worden.

error: Kopiëren mag niet!