NDP gered

Binnen de NDP heeft een heel belangrijke ontwikkeling plaatsgevonden die de redding betekent voor de partij. De politieke partij werd heel lang gezien als èèn met diens oprichter en voorzitter, dhr. Desi Bouterse. De voormalige president en leider van het militaire regime, was vanaf de oprichting van de Nationale Democratische Partij de voorzitter ervan. Op den duur werd hij vereenzelvigd met de partij. Bouterse is nu voortvluchtig en velen gingen ervan uit, dat de partij nu ten gronde zou gaan. 

De NDP blijkt een partij te zijn die wel door een crisis heen kan. Na de veroordeling van de partijvoorzitter, is hij gevlucht naar een onbekend adres en is hij sindsdien voortvluchtig. Er ontbrandde een democratisch proces in de partij waarbij twee contenders meedongen naar de functie van de voorzitter. Daarmee werd dan duidelijk dat na Bouterse de NDP nog een partij is met levensvatbaarheid. 

De NDP heeft door haar participatie in de politiek en het landsbestuur, een behoorlijk hoeveelheid kader gekweekt die niet werkloos door het politieke leven zal willen gaan. Die zijn de backbone van de partij en zij zullen de partij voortzetten. Het politieke kader is door de omvang van de partij en haar landelijke strekking, in ruime mate aanwezig. De NDP is dus een levensvatbare partij, door Desi Bouterse maar ook zonder hem. 

Ondertussen roerden, na het bekend worden dat de partijvoorzitter binnen de korte tijd niet in staat zal zijn om de partij fysiek te leiden, exponenten van de partij zich via de social media om een heleboel misstanden en gevallen van mogelijke corruptie en criminaliteit aan de orde te brengen. Twee prominenten dienden zich aan: de arts en voormalig DNA-lid en -voorzitter Jenny Simons en de voormalige militair Ramon Abrahams. Vriend en vijand van de NDP zijn de mening toegedaan, dat Simons een persoonlijkheid is die een besmette partij die groot is en een grote harde kern heeft, middels een nieuw hoofdstuk in een nieuwe richting kan dingen. Dat is dan duwen naar een modern tijdperk. 

Abrahams wordt samen met een aantal corrupte figuren gezien als de veroorzaker van het verkiezingsverlies van de NDP in 2020. Hij wordt gezien als een persoonlijkheid die de partij door zijn persoonlijke ambities ten gronde kan richten. Hij wordt ook gezien als een persoon die door zijn aanwezigheid in de top kan leiden tot meer stemmenverlies in de komende verkiezingen. Abrahams behoort in de perceptie van het Surinaamse volk tot de groep corrupte personen in Suriname die misbruik maken van hun politieke positie ten eigen voordele. NDP’ers die al de tijd aanwezig waren op social media maar stil waren, hebben nu hun mond opengemaakt. Ze hebben hun partijgenoten als Ramon Abrahams en ex-minister Faizal Abdoelgafoer besproken. De vraag rees toen wel waarom men al die tijd zijn mond heeft gehouden. 

Simons gaat door als een integer politicus. Er zijn geen schandalen waarin Jenny Simons betrokken is geweest, ondanks dat zij een prominente rol vervulde in de partij en het vertrouwen genoot van de absolute leider van de partij. Simons is een integere politicus die in ’s lands vergaderzaal zich niet schuldig heeft gemaakt aan acteren. omdat de camera aan en live is. Ze heeft haar standpunten ingenomen en die waren hetzelfde als de camera’s uitgingen. Simons wordt gerekend tot de intellectuelen van de partij en met een heel lange staat van dienst. Over haar loyaliteit aan de partij is nooit iets op of aan te merken geweest. Simons heeft zich gehouden aan partijstandpunten, maar daarbij liet ze het nooit na om haar unieke mening over politieke en beleidszaken aan te geven. 

Simons heeft zich in haar afgelopen periode niet laten intimideren door geen enkele agressieve militair, en daarom wordt zij ook gezien als een vrouw met ballen die respect geniet van Surinaamse burgers ver buiten de partij. Simons heeft zich nooit op oneigenlijke wijze laten spannen voor de kar om het vuile werk van NDP-toppers te mogen doen. 

Over de 8 decembermoorden heeft Simons zich ook op correcte wijze uitgelaten, iets dat weinigen uit de NDP is gelukt. In deze zaak heeft zij een opvatting gehad, maar het was geen radicale opvatting ontdaan van ratio. Daarom wordt Simons gerekend tot het correcte deel van de NDP, die deze partij naar een modern tijdperk kan brengen. Met de verkiezing van Simons is de strijd tegen de regerende partijen vanuit de NDP op een veel hoger niveau komen te liggen dan het zou zijn als de als corrupt en gewelddadig door het leven gaande Abrahams de voorzittershamer zou hebben overgenomen. 

De partijen VHP en ABOP krijgen nu een zware strijd vanuit de NDP. Simons heeft vanwege haar staat van dienst het vermogen om ontevreden NDP’ers die afweken terug te halen en nieuwe aanwas vanuit de jongeren te winnen voor de partij. De NDP heeft een positief imago bij de jongeren. Ook staat Simons heel positief naar de partijstructuren. 

Wij denken dat Simons ook in de internationale verhoudingen van Suriname een uitmuntende rol kan spelen. 

Ter afsluiting moeten wij vermelden dat wij de incorporatie van mevrouw Bouterse in het NDP-bestuur als een heel goede  ervaren. Mevrouw Bouterse heeft in haar periode als first lady indruk gemaakt als een vrouw die zich precies voordeed zoals ze is. Ze heeft een authentieke indruk gemaakt als een oprecht persoon. Heel interessant vonden wij bijvoorbeeld toen zij op een internationaal moment op de foto ging met koningin Maxima van Nederland. Het waren gewoon 2 waardige vrouwen op een foto. Ook daarna heeft mevr. Bouterse nooit een andere indruk van haar proberen te wekken. 

Het is zeker ook een sterke vrouw, omdat het niet gemakkelijk moet zijn geweest om te overleven als echtgenote van een constant in het nieuws zijnde Desi Bouterse. Zij kan wel connecten met de achterban en heeft een bindende factor. Met haar is Bouterse fysiek nog aanwezig in de partij. 

Wij denken dat met Simons het politiek seizoen in Suriname in een heel ander vaarwater is beland. Met deze uitkomst is de NDP, die veel bijgedragen heeft aan de moeilijke tijd waarin Suriname nu zit, voor velen toch wel weer een optie geworden, te oordelen naar de vele reacties op de social media.   

error: Kopiëren mag niet!