Lilian Gonçalves-Ho Kang You is de nieuwe Cleveringa hoogleraar

Juriste en mensenrechtenactiviste Lilian Gonçalves-Ho Kang You wordt de nieuwe Cleveringa hoogleraar. Op 26 november zal zij de Cleveringa-oratie houden binnen het thema vrede, recht en vrijheid.

Gonçalves-Ho Kang You, die rechten studeerde aan de Universiteit Leiden, keerde na haar studie terug naar Suriname, waar zij en haar echtgenoot Kenneth Gonçalves zich uitten tegen het Bouterse-regime. Na de executie van Kenneth in 1982 verhuisde zij naar Nederland. Hier werkte zij als advocaat en Staatsraad, en was actief bij organisaties zoals Amnesty International. In 2015 ontving zij een eredoctoraat van de Universiteit Leiden voor haar inzet voor mensenrechten.

Cleveringa-oratie

De Leidse universiteit staat jaarlijks op (of rond) 26 november stil bij de protestrede van de Leidse hoogleraar rechtsgeleerdheid, Rudolph Cleveringa in 1940. Op die dag sprak Cleveringa zich in een openbaar college uit tegen het ontslag van zijn Joodse collega Eduard Meijers. Na zijn rede werd Cleveringa door de Duitse bezetter gearresteerd en Meijers kwam na Westerbork terecht in concentratiekamp Theresienstadt waar hij de oorlog zou overleven.

Ook andere Leidse hoogleraren zoals rechtsgeleerde Ben Telders, medicus Ton Barge en theoloog Lambert van Holk protesteerden openlijk tegen de nazi’s. Van deze hoogleraren overleefde Telders de oorlog niet. De Cleveringaleerstoel is een wisselleerstoel van een jaar en symboliseert het grote belang van het vrije woord en de moed op te staan tegen de bezetter(s). Een motto dat de universiteit (Bolwerk van Vrijheid) als geen ander past. De universiteit herdenkt jaarlijks de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, tenminste 663 studenten, medewerkers en alumni kwamen om het leven, zo bericht de Universiteit Leiden.

error: Kopiëren mag niet!