De meest niet-integer persoon: Een komische kijk op de politieke integriteit

Onze geliefde vicepresident beweerde onlangs in al zijn wijsheid dat “iedereen integer is” in Suriname. Laten we dit even ontleden: blijkbaar is de man diep in de donkere afgrond van politieke ironie gedoken en verdwaald.

Tijdens een recent interview claimde de ABOP-voorzitter de “meest integere man van Suriname” te zijn. Tezelfdertijd roemde hij ook andere politieke leiders voor hun vermeende onberispelijke integriteit. Dit alles klinkt alsof de man integriteit verwart met een rondje complimenten uitdelen op een kleuterfeestje.

Wacht maar even, heeft deze man ooit het woordenboek geopend om de betekenis van “integer” te zoeken? Waarschijnlijk niet. Misschien denkt hij dat het iets te maken heeft met “belangrijk zijn” of “hun feestje niet willen verpesten”.

Het is hilarisch om te zien hoe hij ‘integer’ als een positieve eigenschap probeert te verkopen, terwijl hij waarschijnlijk geen clue heeft wat het betekent. Laten we het nogmaals uitleggen: integriteit betekent eerlijkheid en oprechtheid – niet het rondsjouwen met koffers vol contant geld.

Ja, u leest het goed, integriteit betekent geen verborgen agenda’s hebben of willekeurig geld uitdelen alsof je een moderne Robin Hood bent – maar zonder de edele motivatie.

En dan is er die voortdurende intimidatie rondom hem, wat hem bijna een maffiabaas doet lijken. Hoopgevend? Niet echt. Zijn traditionele aanhang lijkt het allemaal maar goed te vinden. Misschien zijn ze gewend aan deze politieke komedieshow.

Gelukkig zijn er landen, zoals Nederland, waar integriteit serieus wordt genomen en waar strikte regels en een modelaanpak bestaan. Ach, als wij dat ooit in Suriname zouden bereiken, zouden de bloemen spontaan uit de stoeptegels komen.

Lieve vicepresident, we waarderen je pogingen om ‘integer’ te klinken, maar misschien is het tijd om die term een beetje nauwkeuriger te gaan gebruiken. Tot die tijd genieten we van de komedie.

error: Kopiëren mag niet!