Overheid legt bom onder loononderhandelingen met nieuw bod aan vakbonden

De overheid heeft donderdag met het nieuwe bod aan de vakbeweging over een nieuwe loonronde aan landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden, een bom gelegd onder de loononderhandelingen. De vakbeweging is zeer verbaasd over het nieuw gedane voorstel van de overheid en noemt deze absoluut onacceptabel. Aan het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O) is gevraagd terug te gaan naar zijn superieuren en met  een acceptabel voorstel aan de onderhandelingstafel te komen. 

Bij de voortzetting van de loonbesprekingen donderdagmiddag heeft de overheid het bod gedaan om de 15 procent loonaanpassing die ze bereid is te geven, over twee rondes uit te smeren. 10 procent gaat in per juli en 5 procent per 1 januari volgend jaar. De uitbetaling van de 10 procent loonsverhoging die per juli zou moeten ingaan vindt notabene op twee tijdstippen later in het jaar plaats, namelijk in september en in december.  Dat is voor de vakbeweging absoluut niet acceptabel. 

Een ander belangrijk onderdeel van het nieuw loonvoorstel van de overheid waar de vakbeweging ook helemaal niet mee akkoord kan gaan is de kwestie van de incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen. De overheid wil deze pas per 1 januari 2025 doen ingaan, doch de uitbetaling ervan ook in delen  spreiden. SRD 1.000 in januari, SRD 1/000 in april en het resterende deel in augustus 2025. 

De vakbonden willen incorporatie van de SRD 3.500 in de lonen per 1 juli, en daarover 35 procent loonsverhoging.

Nog grotere bom

Een nog grotere bom die onder de loononderhandelingen is gelegd is de mededeling van het O.O dat de SRD 3.500 koopkrachtversterking over juli niet uitgekeerd zal worden. Tijdens de onderhandelingsronde op 23 mei was reeds overeengekomen dat deze tot en met december gecontinueerd zal worden. 

“Onvoorstelbaar en absoluut onacceptabel!”, is de reactie van Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisatie (CLO) desgevraagd. Ambtenaren bij de overheid hebben gerekend op uitbetaling van de koopkrachtversterking eind deze maand. Men heeft reeds hun financiële planning gemaakt. En komt men nu met de mededeling, dat deze maand de SRD 3.500 niet zal worden uitbetaald. Bovendien zegt de CLO-voorzitter, dat toen in mei over de continuering van de koopkrachtversterking tot en met december het besluit was genomen, nimmer aan de orde was gekomen dat deze in juli niet uitbetaald zou worden.

Gepensioneerden

Over de koopkrachtversterking aan gepensioneerden van SRD 2.500 (70 procent van de actief dienenden) heeft de regering dinsdag op de valreep besloten dat deze ook gecontinueerd zal worden tot en met december. Dit besluit is genomen vooruitlopend op de afronding van de loononderhandelingen. Gepensioneerden krijgen hun koopkrachtversterking over juli wel uitbetaald.

Miskin is ingenomen dat de inzet van CLO in Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) verband voor continuering van de koopkrachtversterking aan overheidsgepensioneerden tot positief resultaat heeft geleid. Echter vindt hij dat wat voor de overheidsgepensioneerden geldt, ook voor de actief dienenden moet gelden. Wat de overheidsgepensioneerden krijgen is immers een afgeleide wat de actief dienenden krijgen. Waarom zou het daarom niet kunnen, dat ook vooruitlopend op de afronding van de onderhandelingen zaken ook voor de actief dienenden nu alvast meegenomen kunnen worden in de lonen.

Begrip is al lang dood

Tijdens de loonbesprekingen dinsdag heeft het O.O de vertegenwoordigers van de vakbeweging (Ravaksur+plus) om begrip gevraagd voor het gedane loonvoorstel. “Begrip is al lang overleden en begraven. Werkers kennen geen begrip meer, en kunnen dat ook niet meer tonen”, aldus Miskin op behoorlijk gepikeerde toon. Volgens hem hoeft de vakbeweging er helemaal niet aan te denken om terug te koppelen met de achterban over het nieuwe loonvoorstel van de overheid. 

“Het is ronduit onacceptabel en het O.O moet met een acceptabel voorstel terug komen aan de onderhandelingstafel”, aldus Miskin.

Hij neemt het de overheid kwalijk dat het met het nieuwe loonvoorstel alvast ook de richting van de loonronde voor landsdienaren voor 2025 wil meenemen. Waar de overheidsvakbonden nu over onderhandelen is voor de loonronde voor de rest van dit jaar. De vakbonden kunnen volgens hem niet op basis van de huidige financiële positie van de overheid alvast afspraken maken voor volgend jaar. Daar kan en gaat de vakbeweging absoluut niet aan meewerken.

error: Kopiëren mag niet!