Minister Somohardjo: “Biometrische paspoorten zullen waarschijnlijk 50 euro per stuk gaan kosten”

De nieuwe biometrische paspoorten die het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) later dit jaar zal gaan uitrollen zullen waarschijnlijk 50 euro per stuk gaan kosten. Het bedrag is nog tentatief, heeft BiZa minister Bronto Somohardjo aangekondigd.

De paspoorten zullen hiermee ruim 5 maal duurder zijn in vergelijking met de huidige nationale paspoorten. Volgens het Centraal Bureau voor Burgerzaken wordt er momenteel SRD 300 voor een nationaal paspoort en SRD 500 voor een zakenpaspoort betaald. Onlangs tekende BiZa een overeenkomst met het Vlatacom Instituut Doo Beograd, de OESD International GmbH en de Finabank N.V. voor het leveren van de biometrische- oftewel e-paspoorten. Vlatacom levert al enkele jaren de elektronische ID-kaarten.

De e-paspoorten zullen de eerste concrete stap in het lange proces zijn om visumvrij naar Europa voor Surinamers te bewerkstelligen.

Somohardjo gaf tegenover staatszender STVS aan, dat de eerste e-paspoorten in december al in Suriname zullen zijn. De e-paspoorten zijn volgens hem beter beveiligd omdat daarin heel wat veiligheidsfuncties zijn aangebracht. De biometrische gegevens van de persoon, de houder van het paspoort, zijn daar ook terug te herleiden naar een digitaal bestaan.

Bovendien zijn de e-paspoorten veel moeilijker te vervalsen, omdat er heel wat veiligheidskleppen in zo’n paspoort zijn ingebouwd. Suriname sluit zich hiermee aan bij ruim 150 landen over de hele wereld die al gebruikmaken van e-paspoorten.

error: Kopiëren mag niet!