BiZa directeur Eskak: “Begroting verkiezingen 2025 in dollars uitgedrukt substantieel lager dan 2020” 

Directeur Nasier Eskak van Binnenlandse Zaken, BiZa, heeft gesteld dat de concept begroting van de verkiezingen volgend jaar in dollars uitgedrukt lager uitkomt dan de verkiezingen van 2020.

Zowel president Chan Santokhi en minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning hebben publiekelijk aangegeven dat het geraamd bedrag veel te hoog ligt. Er moet bezuinigd worden. Directeur Eskak stelt echter, dat het ministerie al geruime tijd bezig is om exercities te maken en de begroting zo reëel mogelijk te maken.

“Bij de verkiezingen van 2020, die SRD 240 miljoen hebben gekost, werd al gesteld dat die de duurste verkiezingen ooit waren. Omgerekend wordt dat 32 miljoen Amerikaanse dollar tegen een koers van SRD 7,50. We hebben gezien dat in de afgelopen jaren een zekere mate van waardevermindering heeft plaatsgevonden van de SRD. In dat opzicht komt de huidige begroting van SRD 723 miljoen, tegen een dollar koers van SRD 30 uit op 24 miljoen Amerikaanse dollars. “In dat opzicht is het dus goedkoper”, zei de directeur tegenover staatszender STVS. Volgens hem  worden er diverse besparingen doorgevoerd om het bedrag later te krijgen. 

Besparingen 

De sollicitaties voor verkiezingspersoneel worden online gedaan, wat tot substantiële besparingen leidt. Voorts wordt er een digitaal platform opgericht waar alle verkiezingsactoren gezamenlijk bijeenkomen.

Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) en politieke organisaties zijn enkele daarvan. Volgens Eskak zijn 18 werkgroepen tegelijkertijd bezig met hun specifieke vakgebieden om de verkiezingsactiviteiten voor 2025 soepel te laten verlopen. De directeur benadrukte dat de planning nauwlettend wordt gevolgd in aanloop naar de verkiezingen. Onderdeel van de verkiezingskalender zijn onder andere de wettelijke terinzagelegging van de kiezerslijsten, de registratie van politieke organisaties, de kandidaatstellingen en de distributie van oproepingskaarten. 

Directeur Eskak merkte ook op dat er wordt gewerkt aan het werven, trainen en voorlichten van stembureaupersoneel dat volledig online geschiedt bij deze verkiezingen. 

error: Kopiëren mag niet!