Bij debat over Wet Internationale Sancties: DNA-lid Debie stelt dubbele standaarden in de wereld aan de kaak bij opleggen van sancties

Het Assembleelid Radjendre Debie (VHP) heeft donderdag tijdens de debatten in het parlement over het wetsvoorstel wijziging van de Wet Internationale Sancties, de dubbele standaarden aan de kaak gesteld die de rijke westerse landen in de wereld hanteren bij het opleggen en naleving van internationale sancties aan landen. Verwijzend naar huidige ontwikkelingen in de wereld, waarbij rijke westerse landen bepalen aan wie en welke landen internationale sancties worden opgelegd, vraagt hij zich af welke belangen Suriname dient met de Wet Internationale Sancties. 

De Wet Internationale Sanctie die nu in het parlement nadere wijzigingen ondergaat, is een kaderwet die de grondslag vormt voor de uitwerking van nationale regels ter uitvoering van internationale sanctiemaatregelen die op grond van verdragen of bindende besluiten aan landen worden opgelegd.

Debie verwees naar twee grote gebeurtenissen of oorlogen die nu in de wereld gaande zijn. Een is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne die vanaf 24 februari 2022 tot heden aan de gang is, waarbij zware sancties zijn opgelegd aan Rusland door de Europese Unie, de VS, Canada, United Kingdom, Japan, Australië en andere landen. Het rijke westen zou men kunnen zeggen.

Oorlogen in Gaza en Oekraïne

De tweede is de genadeloze oorlog die thans woedt in het Midden- Oosten tussen Israël en het Palestijnse volk. “Wat we hier zien is, dat de wereld totaal verdeeld en lamgeslagen is, om hier sancties te treffen tegen partijen in het conflict, die alle internationale verdragen en wetten aan hun laars lappen”, aldus Debie.

Op 7 oktober 2023 zijn met een aanval van de Palestijnse Hamas 1,269 onschuldige burgers in Israël vermoord. Als vergelding hierop zijn er in Gaza door Israël vanaf 8 oktober 2023 tot en met deze week 37,925 Palestijnen in het Gaza gebied door Israël vermoord. Hieronder bevinden zich meer dan 15.000 onschuldige kinderen. “Dit is onkan”, zei assembleelid. De hele wereld staat te kijken en Debie vraagt zich af waar de sancties blijven die de wetten verdragsmatig voorschrijven.

VN-resolutie

Op  12 december 2023 heeft de Algemene Vergadering van de Vereinigde Naties een resolutie aangenomen met 153 stemmen voor en 23 tegen voor een directe humanitaire wapenstilstand  in het Gaza gebied. Suriname heeft als lid van de VN voor deze humanitaire wapenstilstand gestemd. Deze resolutie wordt niet nageleefd. Debie zei, dat hiermee bij de toepassing van de sancties in de wereld dubbele standaarden gelden. 

Wat bij de ene wordt toegepast voor bepaalde gedragingen, waarbij vrede en veiligheid van burgers in gevaar worden gebracht, wordt voor hetzelfde bij een andere overtreder nagelaten en worden die handelingen zelfs gefinancierd door landen die het vetorecht in handen hebben in de VN. Hij doelt hiermee op de VS. Zelfs een besluit en oproep van het Internationaal Gerechtshof om de oorlog in Gaza te staken, op verzoek van Zuid Afrika, die lid is van het verdrag, wordt niet nageleefd.

Welk belang dient Suriname?

Als bij de handhaving van de Wet Internationale Sancties dubbele standaarden gelden in de wereld, waarbij rijke en machtige landen vetorecht in de VN Veiligheidsraad hebben, bepalen op wie sancties moeten worden gelegd en op wie niet, vraagt Debie zich af met welk belang de Nationale Assemblee de nadere wijziging van de Wet Internationale Sancties in behandeling neemt. Van de regering wenst hij antwoord op zijn vraag. 

Het Assembleelid stelt zich de vraag of de internationale verdragen en wetten niet door de rijke westerse landen in de wereld worden misbruikt om hun eigen geo-politieke belangen te dienen. Van de regering wil hij weten welke belangen Suriname als klein land dient met de naleving van de Wet Internationale Sancties.

De Wet Internationale Sancties dat dateert van 2014 en moet worden gewijzigd, omdat het niet volledig voldoet aan de aanbeveling van de Financial Action Task Force specifiek gericht op financiele sancties ter voorkoming van money laundering en bestrijding van terrorisme financiering.

error: Kopiëren mag niet!