Lange wachttijden voor het maken van afspraken echografische diensten

Het is recentelijk onder de aandacht van de redactie van Dagblad Suriname gekomen, dat steeds vaker burgers problemen ervaren met het maken van afspraken voor medische diensten zoals echografie. Zowel bij het grootste ziekenhuis in Paramaribo, het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), als bij andere laboratoria wordt regelmatig gemeld dat er voor lange periodes, tot zeker zes maanden, geen nieuwe afspraken voor echo’s kunnen worden gemaakt.

Een echo is een medische afbeeldingstechniek die wordt gemaakt met behulp van geluidsgolven die worden gebruikt om organen en structuren in het lichaam in beeld te brengen. Er kunnen verschillende echo-onderzoeken worden uitgevoerd, zoals een echo van de organen in de boven- en onderbuik, de borsten, de schildklier, het scrotum, tijdens de zwangerschap, en van de bloedvaten in de armen, benen, hals en buik.

Waarom duurt het zo lang?

De reden voor de lange wachttijd is nog onduidelijk. Het roept de vraag op of dit te wijten is aan een beperkte beschikbaarheid van apparaten of personeel, aangezien dit probleem zich al jaren voordoet.

Kwetsbare gezondheidszorg

De gezondheidszorg in het land is zo kwetsbaar dat burgers zich genoodzaakt voelen de situatie te accepteren. Het is zo ingeburgerd dat zowel patiënten als medisch personeel het lang wachten op medische behandeling als normaal beschouwen. 

Van het kastje naar de muur gestuurd 

Het medisch personeel geeft vaak aan dat patiënten zich aan het einde van de maand opnieuw moeten informeren naar open plekken voor een echografisch afspraak in de aankomende maand. Wanneer patiënten dit doen, wordt hen gevraagd op een andere datum opnieuw te informeren naar de beschikbaarheid voor echo-afspraken. Uiteindelijk krijgen ze te horen dat ze na maanden weer moeten informeren, omdat er voorlopig geen nieuwe afspraken worden aangenomen. Burgers worden dus van het kastje naar de muur gestuurd.

Vertragingen

Deze vertragingen dragen bij aan de verslechtering van de gezondheid van burgers die dringend behoefte hebben aan een echografische behandeling voor verdere diagnose bij hun gespecialiseerde artsen. De vraag naar echografie-diensten is groot in de gemeenschap, wat blijkt uit de frequente vertragingen. Of de oorzaak hiervan de zware belasting van de beschikbare apparaten is, blijft echter onduidelijk.

Gevaren bij vertragingen echografische behandeling

Als een echografie bij een patiënt niet op tijd wordt uitgevoerd, kunnen er verschillende gevaren optreden, zoals vertraging in de diagnose en behandeling van de ziekte bij de patiënt. Wanneer een medische aandoening niet tijdig wordt ontdekt en behandeld, kan dit verergeren en tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Daarnaast veroorzaakt de vertraging ook veel emotionele stress bij de patiënt. Het wachten op een echografie en de onzekerheid over de gezondheidstoestand kan de patiënt veel angst en stress bezorgen.

SD

error: Kopiëren mag niet!