De regering streeft ernaar om uiterlijk eind deze maand overeenstemming te bereiken met de ambtenarenvakbonden over de loonaanpassing van ambtenaren bij de overheid en de aan hen gelijkgestelden. Deze loonaanpassing betekent dat de kosten voor lonen en salarissen nog een keer omhoog zullen gaan. Hoeveel de extra kosten zullen zijn is vooralsnog niet bekend. Eind deze maand zit de overheid ook met extra kosten die gepaard gaan met de uitbetaling van vakantiegeld. De kosten van lonen en salarissen zullen deze maand voor de overheid tweemaal zijn. Deze zullen neerkomen op een bedrag van ruim SRD 1,8 miljard.
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zei woensdagavond op een persconferentie na de regeringsraad vergadering dat er geen enkele redenen zijn om aan te nemen dat het vakantiegeld niet zal worden uitbetaald. Er is volgens hem elke maand geld gespaard om de jaarlijkse vakantieuitkering aan ambtenaren te kunnen betalen. Ondanks de financiële krapte bij de overheid wordt zo ook elke maand ervoor gezorgd dat de lonen en salarissen op tijd kunnen worden uitbetaald.
Nieuw bod overheid
Over de nieuwe loonronde voor ambtenaren, waarvan de Financiën-minister denkt uiterlijk eind deze overeenstemming te bereiken met de ambtenarenvakbonden, is vooralsnog niet duidelijk wat de meerkosten zullen zijn voor de overheid. Donderdagmiddag zouden de loonbesprekingen tussen de overheid en de overheidsvakbonden na weken van stilstand weer worden opgepakt. De overheid heeft eerder tijdens de laatste loonbespreking op 22 mei, het bod gedaan voor een 15 procent loonsverhoging, die over twee fasen zou worden uitgesmeerd. Per juli zou een 7 procent loonsverhoging ingaan, en de resterende 8 procent per eind januari 2024.
De incorporatie van SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen zal volgens het voorstel van de overheid ook pas daarna geschieden. De SRD 3.500 koopkrachtversterking wordt nu als toelage tot en met december dit jaar uitbetaald. De vakbonden bij de overheid noemen het bod van de overheid niet “toereikend”, en hadden gevraagd deze te heroverwegen. Tijdens de bespreking gistermiddag zou de overheid met een aangepaste bod komen.
De vakbonden hebben eerder het voorstel gedaan voor incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen, en daarover een looncorrectie van 35 procent. De gevraagde 35 procent looncorrectie correspondeert met het inflatiecijfer van vorig jaar. De erodering van de koopkracht als gevolg daarvan zou volgens de vakbonden tenminste gecompenseerd moeten worden.
De clusterministers onder leiding van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, die bijgestaan wordt door het Onderhandelingsorgaan van de Overheid, voert aan dat de overheid over beperkte financiële ruimte beschikt om te kunnen voldoen aan de eis van de vakbonden. Er zouden opnieuw wat financiële exercities worden verricht om dan met een nieuw bod te komen. Dat bod zou donderdag bij de hervatting van de loonbesprekingen op tafel worden gelegd.