Britten gaan uniek scheepswrak bij Antarctica beter beschermen

Het wrak van het in 1915 bij Antarctica gezonken schip Endurance, een van de best bewaarde houten scheepswrakken ter wereld, krijgt meer bescherming. Dat heeft de Britse dienst voor historisch Antarctisch erfgoed UKAHT woensdag bekendgemaakt.

Het wrak van de 44 meter lange Endurance werd in 2022 gelokaliseerd. Nu de locatie bekend is, vreest de UKAHT dat er in de nabije toekomst meer expedities naar het scheepswrak zullen plaatsvinden, ook omdat het gebied door klimaatverandering steeds beter toegankelijk wordt.

Daarom is afgesproken dat het gebied waar activiteiten aan banden zijn gelegd, wordt uitgebreid van een straal van 500 naar een straal van 1.500 meter.

De UKAHT kreeg steun voor het plan van onder meer de Verenigde Staten, Chili, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Ook is afgesproken dat er niets meer van boord zal worden gehaald of op het wrak zal worden aangebracht.

De Endurance ligt op een diepte van ongeveer 3.000 meter. Expeditieleider Mensun Bound zei na de ontdekking van het schip dat het in een “fantastische conditie” verkeerde en een “mijlpaal voor poolexpedities” vormde.

error: Kopiëren mag niet!