De voorzitter van DA’91, Angelic del Castilho, gaf haar visie aan Dagblad Suriname over de wisselkoersdaling en de prijsstijgingen van onder andere benzine, stroom, water en levensmiddelen.
Del Castilho merkt op dat hoewel de wisselkoers daalt, de prijzen niet in hetzelfde tempo omlaag gaan. Dit komt doordat marketeers vasthouden aan eerdere hoge koersen, waardoor prijzen langzaam dalen.
Ze bekritiseert het gebrek aan effectief beleid door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie om concurrentie te stimuleren, in plaats van prijscontroles op te leggen. Publicatie van de laagste prijzen zou transparantie en concurrentie kunnen bevorderen. Verder stelt ze dat een snelle koersdaling nadelig is voor exporteurs, vooral kleinschalige boeren en veehouders, omdat hun concurrentiepositie verzwakt en hun inkomsten dalen.
Daarnaast ontstond door de lagere kosten van geïmporteerde goederen een toename in de vraag naar import, wat negatieve effecten heeft op het lokale bedrijfsleven en de handelsbalans van het land. Del Castilho waarschuwt ook dat de daling van de wisselkoers niet wordt ondersteund door sterke economische fundamenten, en suggereerde dat er mogelijk manipulatieve mechanismen in werking zijn.
Ze benadrukt verder, dat de huidige koersdaling onzekerheid creëert, waardoor consumenten en ondernemers sceptisch blijven en prijzen niet dalen. Ondanks de schijnbare voordelen van een lagere koers, wees Del Castilho op de ernstige nadelen voor zowel de binnenlandse productie als de algemene economische gezondheid van het land, en beschreef de situatie als zeer nadelig.