Wie gaat de kerncentrales in Oost-Europa betalen?

Oost-Europa schaart zich achter de grootste drang naar nucleaire capaciteit in decennia, met plannen om een ​​reeks nieuwe reactoren te bouwen ter waarde van bijna 130 miljard euro.

De vraag is echter wie ervoor gaat betalen en hoeveel ervan werkelijkheid wordt.

Van Tsjechië tot Roemenië zijn landen plannen aan het opstellen voor wat sommigen het ‘grootste project van de eeuw’ noemen. Ze willen minstens een dozijn nieuwe nucleaire eenheden bouwen, gebaseerd op de laatste prognoses van Bloomberg. De eerste zou binnen tien jaar operationeel kunnen zijn.

Voormalige communistische staten hebben de bestaande fabrieken grotendeels geërfd van de proliferatie die in de jaren zeventig en tachtig online kwam. Die draaien echter op geleende tijd. Regeringen hebben de politieke steun voor nieuwe faciliteiten aangewend nu de landen worstelen met het streven van de Europese Unie naar groenere energie en nadat landen gedwongen werden af ​​te zien van goedkoper Russisch gas.

De uitdaging is dat landen niet over de technische kennis beschikken en moeite hebben om de reikwijdte van hun ambities te financieren, aldus functionarissen.

error: Kopiëren mag niet!