Na 75 Jaar Blijft het Bondgenootschap Onmisbaar
Door Jens Stoltenberg, 3 juli 2024
Volgende week zullen de leiders van de 32 NAVO-landen bijeenkomen in Washington D.C. voor de 75e-jubileumtop van het bondgenootschap. Ze zullen 75 jaar eenheid tussen Europa en Noord-Amerika vieren, een eenheid die de trans-Atlantische vrede, democratie en welvaart heeft beschermd. Maar meer dan alleen een viering is de top een kans om beslissingen te nemen die ertoe doen voor de toekomst van een miljard mensen verspreid over Europa en Noord-Amerika.
Vandaag de dag staat hun veiligheid op het spel. Toen de Russische president Vladimir Poetin in februari 2022 tanks naar Oekraïne stuurde, begon hij het bloedigste conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, waarmee hij de vrede op het continent verbrak en wereldwijde onrust veroorzaakte. Dag na dag escaleert hij deze oorlog verder. Russische raketten blijven Oekraïense burgers, steden en kritieke infrastructuur aanvallen, en het Kremlin voert een gecoördineerde campagne van vijandige daden tegen NAVO-landen, waaronder sabotage, cyberaanvallen en desinformatie.
Poetin lijkt niet van plan te zijn deze oorlog snel te beëindigen en hij raakt steeds meer in lijn met andere autoritaire machten, zoals China, die willen dat de Verenigde Staten falen, Europa versplintert en de NAVO wankelt. Dit toont aan dat veiligheid vandaag de dag niet een regionaal maar een wereldwijd vraagstuk is. De veiligheid van Europa beïnvloedt Azië, en de veiligheid van Azië beïnvloedt Europa.
STERKER EN GROTER
NAVO’s belangrijkste doel is niet oorlog voeren maar oorlog voorkomen. Dat is wat het bondgenootschap al driekwart eeuw succesvol heeft gedaan, zelfs tijdens de gevaarlijkste periodes van de Koude Oorlog. Onze ervaring heeft ons geleerd dat de beste manier om elke aanval te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat onze afschrikking geloofwaardig blijft en onze verdediging sterk is. De beste manier om de vrede te behouden, is voorbereid zijn op oorlog.
Het einde van de Koude Oorlog verminderde de spanningen in Europa, maar 2014 markeerde een keerpunt voor de trans-Atlantische veiligheid. Na Rusland’s illegale annexatie van de Krim en de destabilisering van Oost-Oekraïne hernieuwde NAVO zijn focus op afschrikking en verdediging. Het bondgenootschap begon aan de meest significante transformatie in zijn collectieve verdediging in een generatie. NAVO is vandaag veel sterker. De legers van de alliantie zijn beter getraind en beter uitgerust. Er zijn een half miljoen troepen in hoge paraatheid, klaar om elke NAVO-bondgenoot te verdedigen.
DE UITDAGINGEN AANGAAN
Sinds de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland in februari 2022, hebben NAVO-landen aanzienlijke militaire hulp gestuurd om Oekraïne te helpen zich te verdedigen. Deze steun heeft een groot verschil gemaakt. Hoewel de oorlog aanvankelijk als kort werd verwacht, stonden de Oekraïners sterk en herwonnen ze meer dan de helft van het door de Russen veroverde gebied. Toch waren er aanzienlijke vertragingen in het verstrekken van hulp.
Op de top in Washington zullen de bondgenoten afspreken dat NAVO de coördinatie van veiligheidsassistentie en training voor Oekraïne gaat leiden. Dit maakt de steun van de alliantie daadwerkelijk trans-Atlantisch en vermindert de last op de Verenigde Staten. Samen zullen we duidelijk maken dat we dit voor de lange termijn volhouden. Hoe sterker onze steun aan Oekraïne, hoe sneller Poetin zal beseffen dat hij ons niet kan uitputten, en hoe sneller deze oorlog kan eindigen.
SAMENWERKEN OF VERLIES
Op de top zal NAVO ook de banden met zijn wereldwijde partners verdiepen, vooral in de Indo-Pacific. De leiders van Australië, Japan, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea zullen aanwezig zijn, wat getuigt van onze groeiende banden en gedeelde belangen. Samen zullen we opkomen tegen autoritarisme, wereldwijde regels handhaven en onze democratische waarden beschermen.
NAVO is een alliantie van Europa en Noord-Amerika en dat zal zo blijven. Maar de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd zijn internationaal. De oorlog in Oekraïne toont dit duidelijk aan. Rusland zou deze oorlog niet kunnen volhouden zonder steun van zijn autoritaire vrienden in Azië. Iran en Noord-Korea leveren dodelijke drones en artilleriegranaten aan Rusland in ruil voor Russische technologie en militaire voorraden.
De top in Washington biedt NAVO een kans om eens te meer zijn eenheid en vastberadenheid te tonen. De uitdagingen waar NAVO voor staat zijn te groot voor elk land om alleen aan te pakken. Samen, in een sterke NAVO, zijn we beter in staat onze afschrikkingskracht geloofwaardig te houden, onze steun aan Oekraïne constant te houden en onze samenwerking met externe partners effectief te maken.
Poetin en Xi Jinping zijn fel tegen NAVO omdat het vertegenwoordigt wat zij het meest vrezen: de vrijheid om je eigen lot te kiezen. Ze haten het blok omdat het heeft wat zij niet hebben: grote kracht in de eenheid van 32 bondgenootschappelijke landen. Terwijl de leiders zich voorbereiden op de toegenomen wereldwijde gevaren, moeten ze dat doen in de geest van collectieve kracht en samenwerking binnen een sterke NAVO.