De Open Markt Operaties (OMO’s) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zullen gehandhaafd moeten worden. Het betekent niet dat de OMO’s ten eeuwige dage zullen blijven, maar het zal als instrument voor de CBvS beschikbaar moeten zijn om de geldhoeveelheid in omloop beheersbaar te houden.
Minister Raghoebarsing van Financiën en Planning onderkent dat in het begin de OMO’s, met name de termijndeposito (TD) veilingen, anders en beter uitgevoerd hadden moeten worden en met een meer strakke controle van de Centrale Bank. Met de invoering van corrigerende acties van de Bank zijn de OMO-rentes al geruime tijd substantieel omlaag gegaan naar een acceptabel en redelijk stabiel niveau. Rentes van rond de 90 procent hadden volgens de Financiën-minister inderdaad niet mogen ontstaan.
De kosten van de OMO’s in de afgelopen drie jaar belopen nu een bedrag van ruim SRD 6,5 miljard. De kosten zijn inderdaad erg hoog en hadden minder kunnen kosten. Maar de OMO’s zullen vooralsnog gehandhaafd worden om de hoeveelheid in omloop beheersbaar te houden.
Minister Raghoebarsing ging dinsdag tijdens de debatten in het parlement in op de OMO-kwestie naar aanleiding van kritische vragen van onder meer NDP-fractieleider Rabin Parmessar.
Over ruggen van het volk
Parmessar betoogde, dat de OMO-rentekosten van ruim SRD 6,5 miljard een enorme benadeling zijn van de Centrale Bank en een bevoordeling van enkele particuliere banken en rechtspersonen. De staat moet opdraaien voor de verliezen van de Centrale Bank en het verrijken van enkele particuliere banken. Parmessar heeft er moeite mee dat deze benadeling van de staat geen enkele consequentie heeft voor de verantwoordelijken.
De recente oneigenlijke winsten die de banken onlangs publiekelijk presenteerden staan in schril contrast met de verarming van het volk over wiens ruggen deze valse constructie en internationaal en nationaal absoluut absurde rente vergoedingen gepaard gaan, aldus de NDP-fractieleider.
Zoals de zaken er nu voor staan zal volgens hem tegen eind mei 2025 mogelijk SRD 10 miljard zijn uitgegeven aan de OMO’s. En het zijn enkele particuliere banken die hiervan profiteren ten koste van het volk.
Minister Raghoebarsing legde uit dat de rentes van de OMO’s al een tijd zich tussen de 20 en 30 procent bewegen. Met een inflatieverwachting van rond de 14 procent eind dit jaar, ziet hij de hoogte van de rentes acceptabel. Er is nog ruimte dat de OMO rentes nog verder zullen dalen.