De NAVO-bondgenoten drongen er op aan de uitgaven te verhogen

DOOR JORDI BOU
July 10, 2024 – Dit jaar zullen naar verwachting 23 van de 32 leden de doelstelling van de alliantie halen om ten minste 2% van het bbp aan defensie te besteden, maar in het licht van de Russische dreiging zijn er oproepen tot een verhoging tot 2,5%.

De Britse premier Keir Starmer zei dat hij een campagnebelofte zou nakomen om de Britse defensie-uitgaven te verhogen tot 2,5% van het bbp, toen hij vertrok naar een NAVO-top in Washington. Maar onderstreepte dat hij dit alleen zou doen als het land het zich kon veroorloven en na een herziening van de defensiestrategie.

Groot-Brittannië is een van de grootste geldverstrekkers van de NAVO en is sinds de Russische invasie een belangrijke wapenleverancier aan Oekraïne geweest, hoewel het Britse leger nog steeds te kampen heeft met jarenlange onderfinanciering.

Tot 23 NAVO-leden zullen de doelstelling van het bondgenootschap halen om dit jaar ten minste 2% van het bbp aan defensie toe te wijzen, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in juni, waarbij hij benadrukte hoe de bondgenoten de militaire uitgaven hebben verhoogd sinds Rusland in 2014 de Krim van Oekraïne veroverde.

error: Kopiëren mag niet!