Het volk werd deze week verrast toen president Chan Santokhi liet weten de plannen van ondernemer Soenil Kalloe te ondersteunen voor de bouw van een internationale luchthaven dichtbij Paramaribo. “Indien het masterplan en het ontwerp rekening houden met de internationale normen en de dossiers rond zijn, zal deze regering toestemming geven voor de bouw van de airport”, zo zei de president bij de opening van de International Mall of Suriname zondagavond aan de Ringweg Zuid. De heer Kalloe is de initiatiefnemer van deze mall die hij samen met de president officieel in gebruik nam (zie foto).
Besparing reistijd niet valide argument
De ondernemer voert als argument voor de bouw van een luchthaven bij de stad aan, dat de huidige afstand van de stad naar de J.A. Pengelluchthaven te groot is. Volgens Kalloe is verbreding van de weg naar Zanderij niet de oplossing. Hij wil kennelijke coute que coute een nieuw vliegveld in Paramaribo om reistijd te besparen. Maar, dat lijkt verre van een valide argument.
De ondernemer beweert dat de plannen en het ontwerp vergevorderd zijn. Er zou alleen nog toestemming van de regering nodig zijn. Er zou al een locatie voor de bouw van de internationale luchthaven zijn. Er is zelfs een werkgroep ingesteld vanuit het Kabinet van de President om het project te ondersteunen, sprak Santokhi. Onbekend is wie zitting hebben in die werkgroep.
Scalians
Maar, zijn deze plannen niet erg kort door de bocht en ondoordacht? En wie is deze ondernemer? In ieder geval was hij, en wellicht nog steeds, scalianhouder, met scalians in het Sarakreekgebied (volgens berichten zouden er medio juli vorig jaar nog 9 scalians van hem in het Sarakreekgebied actief zijn geweest). Onlangs kwam hij nog in opspraak toen hij op een vlucht van Amsterdam naar Paramaribo beledigende opmerkingen maakte in de richting van Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo. Zo riep hij onder andere: “Kijk, de grootste oplichter van Suriname”, in de richting van Somohardjo.
Konijn uit de hoge hoed
En nu, als een konijn uit de hoge hoek, duikt deze ondernemer op met een plan waar veel vraagtekens bij geplaatst kunnen worden. Het argument van tijdbesparing kan nimmer serieus gebruikt worden voor de bouw van een luchthaven dichtbij een dichtbevolkte stad. Terwijl wereldwijd meer en meer luchthavens juist gesitueerd worden op flinke afstand van bewoond gebied – vanwege allerlei bekende vormen van overlast – wil deze ondernemer een nieuw groot nationaal vliegveld dichtbij of zelfs in Paramaribo. Kennelijk gaat bij de ondernemer financieel gewin boven het welzijn van een deel van de bevolking.
Het is dan ook ongelooflijk dat president Santokhi in eerste instantie zo enthousiast heeft gereageerd op Kalloe’s plannen. Voorbij gegaan wordt bijvoorbeeld aan de situatie van vliegveld Zorg en Hoop, dat zich al in de stad bevindt. Een vliegveld dat al voor veel (geluids)overlast zorgt voor direct omwonenden en bewoners die zich onder de aanvliegroute van het vliegveld bevinden. En nu wil een ondernemer een tweede, grote, internationale luchthaven dichtbij of zelfs in de stad, Paramaribo.
Natte droom
Met de summiere informatie die nu voorhanden is kan niet anders geconcludeerd worden, dan dat de droom van Soenil Kalloe een natte droom is. Zijn plan zal waarschijnlijk een plan blijven. Zo zijn er ook dromerige plannen voor de bouw van een tweede grote stad bij Zanderij. Hoe staat het met die plannen? Liggen die al ergens onder in een lade?
Plannen blijven veelal plannen
Het verleden leert echter, dat vele met de nodige tamtam en poeha aangekondigde grote plannen, plannen zijn gebleven.