De keuze van de Democraten om Biden te vervangen

DOOR DUNCAN MIL
Vice-president Kamala Harris komt naar voren als de koploper om Joe Biden te vervangen als hij uiteindelijk besluit zich terug te trekken als Democratische presidentskandidaat tegen de Republikein Donald Trump.

Veel Democraten hebben het eerste Amerikaanse presidentiële debat van vorige week een ramp genoemd voor de partij en Biden. De president rommelde en kon niet coherent spreken.

De peilingen na het debat schetsen een grimmig beeld voor Biden, wat erop wijst dat hij Trump misschien niet in een onderlinge strijd zal kunnen verslaan. Deze onzekerheid vergroot de druk op Biden om zich terug te trekken, waarbij vice-president Kamala Harris wordt gezien als een potentiële vervanger.

Terwijl de gevolgen van het debat voortduren, hebben slechts twee zittende Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Lloyd Doggett uit Texas en Raul Grijalva uit Arizona, volgens Bloomberg publiekelijk opgeroepen tot het aftreden van Biden. Dit benadrukt de verdeeldheid binnen de partij over de kandidatuur van Biden.

Dinsdag zei de Washington Post dat voormalig president Barack Obama privé aan zijn bondgenoten had verteld dat Biden’s weg naar herverkiezing een grotere uitdaging was na zijn matige debatprestaties.

Een democraat in de Senaat zei woensdagavond echter dat verschillende collega’s privé hadden aangegeven dat ze geen manier zagen voor de president om politiek te overleven.

Tijdens een haastig georganiseerde crisisbijeenkomst met Democratische gouverneurs op woensdag kwamen verschillende mensen naar voren die zeiden dat ze resoluut achter Biden stonden.

“De president was heel duidelijk dat hij hierin zit om dit te winnen”, zei gouverneur Wes Moore van Maryland tegen verslaggevers.

error: Kopiëren mag niet!