Er is volgens Buitenland-minister Albert Ramdin absoluut geen sprake van blacklisting van Suriname door de VS voor wat betreft exporten van wapens en munitie. Wat wel het geval is, is dat voor munitie- en wapenexporten naar Suriname er een verscherpt toezicht en controle wordt toegepast.
Minister Ramdin verduidelijkte donderdag naar aanleiding van vragen gesteld in het parlement door het lid Stephen Tsang (NDP) dat Suriname geen deel uitmaakt van de zogeheten Wassenaar groep, waar 60 tot 70 landen in de wereld partij in zijn. Bij landen van de Wassenaar groep zijn namelijk voldoende zekerheden ingebouwd dat wanneer zij een order plaatsen voor wapens en munitie, men over het algemeen op voorhand ervan uitgaat dat die goedgekeurd zullen worden.
De andere landen zitten in een andere categorie. Daar zitten meer dan 100 landen, waaronder Suriname. Er wordt bij exporten van wapens en munitie naar die categorie landen een onderscheid gemaakt tussen orders die door overheden worden geplaatst, en die van particulieren.
Orders van overheden en particulieren
Als er sprake is van goed overleg, gaat men ervan uit dat wapen- en munitieorders door overheden geplaatst, uiteindelijk gesanctioneerd worden. Bij particuliere orders gaat men er echter niet op voorhand van uit, dat die gesanctioneerd zullen worden. Die orders gaan uitvoerig door een serie van pre-checks alvorens er goedkeuring wordt verleend. Er is dus volgens minister Ramdin absoluut geen sprake van blacklisting van Suriname. Het gaat om een verscherpte controle.
Die verscherpte controles van particuliere wapens- en munitiebestellingen is overigens volgens de minister een van de maatregelen van de VS om de illegale stroom van kleine vuurwapens richting de landen in de Caribische regio enigszins in te dammen. De stroom van illegale vuurwapens naar landen in de regio draagt bij aan de verhoogde criminaliteit. In Caricom-verband is hierover eerder grote bezorgdheid geuit.