Surinaamse burgers die een Schengenvisum of andere visa voor de VS en de EU aanvragen, worden geconfronteerd met een onrechtvaardig systeem dat hun zuurverdiende geld verslindt zonder enige garantie op succes. Terwijl sommige aanvragers hun visum verkrijgen en hun reisplannen voortzetten, blijven anderen met lege handen achter nadat ze aanzienlijke bedragen hebben betaald voor de aanvraag.
Dit zou terecht als ‘weggegooid geld’ kunnen worden beschouwd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen inzicht in het aantal afwijzingen, omdat dit afhangt van de landen waar het verzoek wordt ingediend. Dit gebrek aan transparantie komt neer op een onzichtbare vorm van uitbuiting van Surinaamse burgers.
Het is hoog tijd dat het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijkheid neemt en de aantallen afwijzingen bekendmaakt. We moeten weten hoeveel geld in miljoenen euro’s door visa-aanvragen wordt geïncasseerd zonder enige dienst te leveren. Burgers verdienen bescherming en volledige transparantie in dit proces. Het negeren van deze informatie is een vorm van institutionele onwetendheid en onverschilligheid.
Suriname doet zelf echter ook mee aan deze onrechtvaardige praktijken door geen restitutie te verlenen bij visumaanvragen die worden afgewezen. In plaats van blindelings buitenlandse praktijken te kopiëren, zouden wij het goede voorbeeld moeten geven en ten minste gedeeltelijke restitutie aanbieden. Ons eigen land maakt zich anders net zo schuldig aan deze verborgen vorm van financiële roof.
Het is niet alleen een kwestie van gerechtigheid en eerlijkheid, maar ook van nationaal integriteit. Suriname moet zich distantiëren van deze uitbuitende praktijken en de wereld burgers de bescherming bieden die zij verdienen door een eerlijk en transparant visumbeleid te voeren. Restitutie bij afwijzing zou een eerste stap zijn in de goede richting, een stap naar waardigheid en respect voor de hardwerkende mensen in de wereld.