De vele gemiste kansen van Suriname

Suriname richt zich traditioneel op landbouw, mijnbouw en toerisme, maar negeert een unieke kans: onze etnische en culturele diversiteit. Dit kan dienen als aantrekkingskracht voor miljonairs op zoek naar een veilige haven voor hun verblijf en financiële middelen. 

Onze leiders missen echter deze visie, wat resulteert in gemiste economische groei. Door een beter veiligheidsklimaat en een stabiele banksector te creëren, kan Suriname zich positioneren als een aantrekkelijke bestemming voor vermogende individuen wereldwijd. Het benutten van deze potentieel ongeëvenaarde assets vereist een verschuiving in strategisch denken en beleid.

Volgens het Henley Private Wealth Migration Report 2024 zullen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in 2024 naar verwachting de grootste netto instroom van miljonairs zien, met een toename van 6.700 high-net-worth individuals (HNWI’s). Deze HNWI’s, met een liquide belegbare rijkdom van $1 miljoen of meer, zijn cruciaal voor economische groei, banencreatie en investeringen. De VAE’s strategische focus op economische diversificatie, investeringen in sectoren zoals toerisme en technologie, en aantrekkelijke belastinginitiatieven hebben het land tot een aantrekkelijk doelwit gemaakt voor rijke individuen.

Andere landen die eveneens substantiële aantrekking van miljonairs zien, zijn de VS (3.800), Singapore (3.500), en Canada (3.200). Ondertussen verliezen China en Groot-Brittannië het grootste aantal HNWI’s. China, geconfronteerd met economische onzekerheid en geopolitieke spanningen, zal naar verwachting 15.200 miljonairs verliezen. Groot-Brittannië, historisch gezien een magneet voor rijke families, wordt voorspeld om 9.500 miljonairs te verliezen, in lijn met de 16.500 die het verloor sinds de Brexit.

Deze verschuiving in HNWI-migratie markeert een significante verandering in mondiale economische dynamiek, onderstreept door de toenemende aantrekkelijkheid van economische hubs zoals de VAE en de groeiende uitdagingen in traditionele markten zoals China en Groot-Brittannië. De aanhoudende beweging van miljonairs weerspiegelt bredere trends in kapitaal, investeringen, en geopolitieke stabiliteit.

error: Kopiëren mag niet!