NPS en NDP: Een samenwerking vol risico’s en kansen

De mogelijke samenwerking tussen de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Nationale Democratische Partij (NDP) roept onder politici en analisten gemengde gevoelens op. Politicoloog Ricardo deelt zijn kritische mening over dit voorstel met Dagblad Suriname, waarbij hij zowel de voordelen als nadelen van een dergelijke alliantie belicht.

Historisch gezien hebben partijen die samenwerkten met de NDP, hun politieke relevantie vaak verloren, zoals Ricardo benadrukt. Dit komt omdat de NDP geen cultuur van samenwerking kent; de partij komt voort uit een militaire commandostructuur die weinig ruimte biedt voor discussie en alternatieve opvattingen. De voormalige bondgenoten belandden meestal in de politieke vergetelheid, of werden zelfs onbelangrijk.

Aan de andere kant heeft de NPS altijd een cultuur van samenwerking gehad, maar haar recente coalitie-ervaringen hebben een bittere nasmaak achtergelaten. De NPS worstelt nog steeds met de trauma’s van de dictatuurperiode onder Desi Bouterse, die de regering van NPS-leider Henk Aron in 1980 door een staatsgreep omverwierp. Terwijl sommige NPS-leden oude wonden openen, overwegen anderen de samenwerking opnieuw nu Bouterse niet langer aan het roer van de NDP staat en voortvluchtig is.

NPS staat op een politiek kruispunt. Zonder samenwerking hebben zowel de NPS als de NDP weinig kans om de benodigde 26 zetels te behalen. Tegelijkertijd willen ze niet het lot ondergaan van vroegere bondgenoten van de NDP die hun politieke relevantie verloren.

Het voorbeeld van de VHP onder leiding van Chan Santokhi toont echter dat slimme allianties politieke groei kunnen bevorderen. Door de samenwerking met het Nieuw Front te verbreken, wist de VHP haar zetelgroei te verdubbelen tot 20 zetels.

Ricardo concludeert dat de NPS voorzichtig moet zijn met een samenwerking met de NDP. Hoewel het een kans biedt om weer een rol van betekenis te spelen, zijn de risico’s aanzienlijk. Een verkeerde keuze kan leiden tot politieke irrelevantie. De partij moet haar strategische doelen zorgvuldig afwegen tegen de historische en huidige context om een weloverwogen beslissing te nemen.

error: Kopiëren mag niet!