Woningnood is een groot maatschappelijk probleem dat zich wereldwijd voordoet, ook in Suriname. Het is nog steeds een issue waar de overheid mee zit. Eén van de schrijnende gevallen van woningnood in Suriname betreft een 31-jarige vrouw die moeder is van zes kinderen. Recent via verschillende media kanalen zijn er oproepen gedaan naar de samenleving en bedrijven voor hulp aan deze vrouw.
Een ander schrijnend voorbeeld van woningnood in Suriname betreft de 57-jarige Della B. die al jarenlang wacht op een passende woning. Ondanks het feit dat alle benodigde papieren en goedkeuringen zijn verkregen vanuit de overheid, blijft ook zij in onzekerheid over haar woonsituatie. Haar situatie illustreert de langdurige strijd die vele mensen in Suriname voeren om een fatsoenlijk dak boven hun hoofd te krijgen.
Della tegenover Dagblad Suriname: “Ik snap niet waarom wij als burgers zo lang moeten wachten om in aanmerking te komen voor een perceel. Ik weet dat anderen nog langer wachten met alle gevolgen van dien. De huur is tegenwoordig ook niet te betalen. Voorlopig woon ik in bij mijn zoon, maar als moeder wil ik toch mijn eigen crib. Voorheen woonde ik in een boedelhuis, maar u hoort zelf, boedel. Toch kon ik niet lang erin wonen want de staat waarin dat huis verkeerde was niet bewoonbaar.”
Deze schrijnende gevallen van woningnood in Suriname onderstrepen de urgentie van het aanpakken van dit maatschappelijk probleem. Het is van essentieel belang dat de overheid, samen met andere betrokken partijen, concrete stappen onderneemt om de woningnood aan te pakken en te zorgen voor passende huisvesting voor alle burgers. Alleen op die manier kan een rechtvaardige en inclusieve samenleving worden gecreëerd, waarin iedereen de kans krijgt om in een veilige en stabiele woonsituatie te leven.
CS