Minimaal drie NRA-wetten per maand te behandelen in DNA komende zes maanden

Assembleelid Stephen Tsang   heeft vorige week tijdens de debatten in het parlement de grote bezorgdheid van zijn NDP-fractie opnieuw  onderstreept over het halen van de deadline in maart volgend jaar om 17 zogeheten NRA-wetten (National Risico Analyse) goedgekeurd te krijgen. Hiervoor is er volgens hem effectief tot november aanstaande, dus nog slechts zes maanden de tijd om de wetten door het parlement heen te krijgen. 

De wetten moeten namelijk daarna nog vertaald worden om het bij het CFATF (Caribbean Financial Action Task Force) in te dienen ter beoordeling. De vertaling van de wetten vergt veel tijd. Dit betekent dat in de komende zes maanden per maand minimaal drie wetten moeten worden behandeld en goedgekeurd. Vanaf deze maand komt dat neer op 1 wet per week. Tsang vraagt zich in gemoede af hoe haalbaar dit zal zijn en eist daarom met de meeste spoed van de regering een tijdsplanning voor de te behandelen wetten. 

Ook vindt hij dat het parlement voorkeur dient te geven aan de behandeling van de NRA-wetten boven alle andere wetsproducten, die overigens ook heel belangrijk zijn doch wel even geparkeerd kunnen worden. 

Deadline en blacklisting

Het niet halen van de deadlines om te voldoen aan de 40 aanbevelingen van het FATF (Financial Action Task Force) zal voor Suriname desastreuze gevolgen hebben. Het land komt dan mogelijk op de FATF-blacklist, met als gevolg dat er geen internationale geldtransacties verricht zullen kunnen worden. “Als importland betekent dat einde verhaal”, aldus Tsang. 

Hij sprak vorige week donderdag tijdens de debatten in het parlement rond de wijziging van de Wet ter bestrijding en voorkoming van Money Laundering en Terrorisme Financiering (WMTF). 

De FATF is de internationale waakhond die wereldwijd erop toeziet dat landen acties en maatregelen nemen om witwasprkatijken en terrorisme financiering te voorkomen en te bestrijden. Het richt zich op gezond internationaal financieel verkeer. 

Landen die niet voldoen aan de geldende internationale standaarden lopen kans “ge-blacklist” te worden, waardoor ze niet kunnen deelnemen aan het internationaal financieel verkeer. 

Suriname is in 2021 door het CFATF voor wat betreft acties en maatregelen beoordeeld. Het moet aan 40 aanbevelingen voldoen, waaronder een aantal wetten. De deadline daarvoor is maart 2025, en de beoordeling volgt later in dat jaar.

error: Kopiëren mag niet!