Indien de inkomsten van de overheid blijven achterlopen op de uitgaven en niet gauw omhoog gebracht worden is de kans groot dat op zeer korte termijn er weer grote problemen zullen ontstaan met de inflatie en daarmee de wisselkoers. De inflatie vertoont geruime tijd een dalende trend en de wisselkoers is stabiel.
Onlangs heeft Karel Eckhorst, de Surinaamse hoofdonderhandelaar bij het Internationaal Monetair Fonds, IMF, tijdens het Nationaal Compliance Congres 2024 gezegd dat doordat de lopende uitgaven van de overheid niet in lijn zijn met de inkomsten, er veel overtollig geld in omloop ligt.
Deze overliquiditeiten kunnen druk gaan uitoefenen op de wisselkoers en de inflatie. De hoeveelheden geld in omloop hebben een dusdanige omvang waardoor de Centrale Bank van Suriname (CBvS) problemen ondervindt om die uit roulatie te halen. De Centrale Bank heeft hierdoor haar doelstelling van binnenlandse kredietverlening niet kunnen halen.
Een ander effect van het achterlopen van de overheidsinkomsten op de lopende uitgaven is dat heel wat buitenlandse valuta die de overheid ter beschikking krijgt vanuit programma’s van het IMF- en de IDB (Inter-American Development Bank) aangewend worden voor het dichten van de gaten. Hierdoor stroomt er minder buitenlandse valuta richting de internationale reserves bij de Centrale Bank.
Ook SEOB bezorgd
Onlangs heeft de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) ook zijn ernstige bezorgdheid geuit over de structurele toename van overtollige liquiditeiten sinds het begin van dit jaar, vanwege de stijgende netto overheidsuitgaven. Het SRD-component van de geldhoeveelheid in omloop kwam in maart wederom hoger uit dat is overeengekomen met het IMF. De SEOB wijst op het belang van het in lijn brengen van de overheidsuitgaven met de inkomsten om een mogelijke bestedingsdruk op de inflatie te voorkomen. De overheid derft aanzienlijke inkomsten uit de BTW, overige belastingen en invoerrechten. Structurele oplossingen zijn daarom nodig ter versterking van het belastinginstituut en de douane.
De SEOB blijft benadrukken dat het proces rondom btw-inning verbeterd dient te worden om de staatsinkomsten belangrijk te verhogen. Hierbij is het cruciaal om te investeren in kader en systemen, wat uiteindelijk zal leiden tot het sneller kunnen identificeren van belastingontduiking en fraude.
Als maatregel om de inkomsten te verhogen heeft de regering vorige week besloten per ommegaande voor de komende drie maanden tot en met eind september een algehele stop in te voeren op het verlenen van heffing op goederen die invoerrechtenvrij binnenkomen.
In september vindt de zevende evaluatie plaats van het IMF-programma. De regering lijkt alle zeilen bij te zetten om deze keer de doelstelling met betrekking tot de primaire balans op de begroting te halen.