Opkomende orkanen in regio leiden tot spoedoverleg NCCR, brandweer, Meteodienst en leger

De afgelopen dagen had Suriname landelijk te kampen met onweer met hevige rukwinden. Enkele huizen hebben hierbij flink wat schade opgelopen, waarbij zelfs de complete dakbedekkingen door het natuurgeweld werden weggerukt. De brandweer moest zaterdag 29 juni onder andere assistentie verlenen aan de bewoners van Hofstede Crullaan van die de woningen werden getroffen door de rukwinden. Er zijn ook meldingen geweest van bomen  die werden ontworteld, zo bericht het Korps Brandweer Suriname.

Volgens de Meteorologische Dienst is dit onweer het gevolg van de tropische orkaan ‘Beryl’ die al enkele dagen in de Caribische regio heerst. Voor  de kust van Suriname blijkt ze over te zijn gegaan in een tropische storm. 

In het kader van meerdere opkomende orkanen in de regio, werd zondagmiddag een spoedwerkoverleg gehouden tussen het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), de Metodienst, het Nationaal Leger en het Korps Brandweer Suriname. Het doel van dit overleg was om te komen tot een verdere structuur in samenwerking in geval van voorbereiding, beheersing en mitigatie van natuurrampen. Het NCCR heeft voor vandaag, maandag 1 juli, tezamen met stakeholders een persconferentie beleggen.

“Inspecteer uw huis of verblijfplaats op mogelijk zwakke punten (in het bijzonder het dak). Bomen in de omgeving van huizen kunnen een gevaar vormen voor en tijdens stormachtige weersomstandigheden. Door het overtollige regenwater kan de bodem volledig verzadigd raken, waardoor bomen sneller kunnen omvallen. Controleer bomen in uw omgeving op hun stevigheid of te lange takken die te dicht bij uw huis groeien en snoei deze waar nodig”, adviseert de brandweer.

“Schuil nooit onder een boom bij een harde wind, takken kunnen afbreken en bomen kunnen worden ontworteld. Blijf tijdens een storm binnenshuis en ga alleen naar buiten als het echt moet. Rijd vooral op hoofdwegen en vermijd wegen geflankeerd door bomen. Parkeer uw auto niet onder bomen. Als uw perceel onder water loopt, zet dan alle kostbare inventaris op blokken of stenen, dit geldt zeker voor  elektrische apparatuur. Blijf op de hoogte van de weersvoorspelling (radio/tv/internet).”

error: Kopiëren mag niet!