Amsterdamse burgemeester Halsema haalt bij slavernijherdenking in Oosterpark uit naar ‘wegkijkers’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft vandaag, maandag 1 juli, in haar toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark uitgehaald naar mensen die volgens haar wegkijken van dit deel van de geschiedenis.

“Aan de mensen die trots zijn op hun wegkijken, op het ontkennen van andermans pijn zou ik willen vragen: waarom eigenlijk? Jou wordt toch niets afgenomen? Wij kunnen niet trots zijn als we tegelijk wegkijken. Liefde voor ons land betekent ook onze geschiedenis werkelijk kennen. Het betekent rechtvaardig met ons verleden omgaan, en vooral met al de mensen die de littekens van de geschiedenis voelen branden, en die daar terecht aandacht voor vragen.”

“Omdat oude wonden worden geïnfecteerd met omvolkingstheorieën, wit superioriteitsdenken en xenofobie. Omdat een verbrande huid niet geneest als die telkens weer wordt opengehaald met het brandijzer van het hedendaags racisme”, aldus Halsema die met haar toespraak indruk maakte op de vele aanwezigen in het Oosterpark.

error: Kopiëren mag niet!