1 juli: De jeugd lijkt niet zo geïnteresseerd in geschiedenis

Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in Suriname. Dit was een historische gebeurtenis die een grote impact had op de samenleving. Het betekende het einde van een periode waarin mensen werden gedwongen om onder verschrikkelijke omstandigheden te werken en te leven. De afschaffing van de slavernij had verstrekkende gevolgen voor de sociale, economische en politieke structuren in Suriname.

Voor de samenleving betekende de afschaffing van de slavernij een stap in de richting van gelijkheid en gerechtigheid. Het opende de deuren naar een nieuwe samenleving waarin mensen niet langer werden uitgebuit en onderdrukt. Hoewel de erfenis van de slavernij nog steeds voelbaar is in Suriname, heeft de afschaffing ervoor gezorgd dat mensen meer gelijke kansen hebben en kunnen streven naar een betere toekomst.

Een 11-jarige Steven G. die in leerjaar 8 zit, zegt aan Dagblad Suriname naar aanleiding van 1 juli en het vak geschiedenis: “Ik moet eerlijk zijn, ik hou niet van geschiedenis. Ik snap dat het belangrijk is om te weten wat er allemaal in het verleden is gebeurd en hoe dat ons heden heeft gevormd, maar ik vind het gewoon echt niet leuk.”

“Het maakt me soms verdrietig om te weten wat er in het verleden is gebeurd”

Steven zegt het saai te vinden “om al die jaartallen en namen van koningen en leiders uit mijn hoofd te moeten leren”. “Ook vind ik sommige verhalen uit de geschiedenis gewoon te heftig en eng. Het maakt me soms verdrietig om te weten wat voor verschrikkelijke dingen er in het verleden zijn gebeurd.”

“Ik geef toe dat ik soms in slaap val tijdens geschiedenisles of dat ik mijn aandacht er niet bij kan houden. De juf probeert het wel leuk te maken met leuke filmpjes en verhalen, maar het helpt niet altijd. Ik vind het veel leuker om te leren over de natuur en dieren of om te sporten en buiten te spelen. Dat vind ik veel interessanter en ik voel me er gelukkiger door.”

Steven zegt ook dat hij misschien niet de grootste fan van geschiedenis is, maar dat betekent volgens hem  niet dat hij niet kan leren en groeien. “Ik weet dat het belangrijk is om te weten waar we vandaan komen, maar ik hoop dat ik het op een dag wat leuker ga vinden. Voor nu blijf ik gewoon mijn best doen en proberen mijn interesse te wekken.”

Voor de jeugd die niet zo geïnteresseerd is in geschiedenis, kan het belangrijk zijn om te begrijpen wat de afschaffing van de slavernij heeft betekend voor de huidige samenleving. Het heeft geleid tot een grotere mate van vrijheid en gelijkheid voor alle mensen, ongeacht hun afkomst of achtergrond. Door te begrijpen hoe historische gebeurtenissen zoals de afschaffing van de slavernij onze wereld hebben gevormd, kunnen jongeren een beter begrip krijgen van de complexe dynamiek van de samenleving en hun rol daarin.

CS

error: Kopiëren mag niet!