Opmerkelijk: Epilepsie-apparaat bij Britse jongen geïmplanteerd

Een Britse jongen met ernstige epilepsie, Oran Knowlson, is de eerste patiënt ter wereld die een nieuw apparaat in zijn schedel heeft gekregen om aanvallen onder controle te houden. Dit innovatieve apparaat, ontwikkeld door het Britse Amber Therapeutics, stuurt elektrische signalen diep in zijn hersenen en heeft Orans aanvallen overdag met 80% verminderd. Zijn moeder, Justine, meldt een verbeterde levenskwaliteit voor haar zoon.

De operatie, die acht uur duurde, vond in oktober 2023 plaats in het Great Ormond Street Hospital in Londen als onderdeel van het CADET-project. Dit project onderzoekt de veiligheid en effectiviteit van diepe hersenstimulatie bij ernstige epilepsie en wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende topuniversiteiten.

Vóór de operatie had Oran meerdere dagelijkse aanvallen, soms levensbedreigend. Nu geniet hij van activiteiten zoals paardrijlessen zonder ernstige aanvallen. 

De neurostimulator kan draadloos worden opgeladen, waardoor comfort en functionaliteit verhoogd zijn.

Kinderneurochirurg Martin Tisdall benadrukt dat dit apparaat, dat in de schedel in plaats van de borstkas wordt geplaatst, mogelijke complicaties zoals infecties vermindert. Drie andere kinderen met Lennox-Gastaut-syndroom zullen ook worden behandeld in deze baanbrekende studie, die hoop biedt op een betere toekomst voor patiënten met deze aandoening.

error: Kopiëren mag niet!