Staatsgreep Bolivia mislukt, ex-topgeneraal gearresteerd

Zwaarbewapende militairen en pantservoertuigen verzamelden zich woensdagavond in La Paz en bestormden het presidentieel paleis. Zij zouden zijn aangestuurd door ex-topgeneraal Juan José Zúñiga.

Hij zei tegenover verslaggevers dat ‘de drie chefs van de strijdkrachten zijn gekomen’ om hun ongenoegen over de huidige regering te uiten. De oud-generaal werd eerder deze week ontslagen, omdat hij dreigde geweld te gebruiken als voormalig president Evo Morales zich weer verkiesbaar zou stellen. Volgens lokale media in Bolivia zou de voormalig generaal nu alsnog hebben gekozen om geweld in te zetten.

“Er moet en zal een nieuw kabinet van ministers komen en dingen zullen zeker veranderen, want ons land kan zo niet langer doorgaan”, zei José Zúñiga verder.

Inmiddels hebben de bewapende militairen het presidentieel paleis weer verlaten, nadat president Arce nieuwe militaire leiders benoemde te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

De hoogste rechtbank van Bolivia heeft de couppoging veroordeeld als een aanval op de democratische stabiliteit in het Zuid-Amerikaanse land. Uren na de mislukte staatsgreep is de voormalig generaal gearresteerd.

error: Kopiëren mag niet!