Momenteel is er een discussie in De Nationale Assemblee over de vraag of mannen de familienaam van hun echtgenoten wel kunnen krijgen. Sommige parlementsleden zijn het hiermee eens, omdat zij van mening zijn dat het gelijkheid tussen mannen en vrouwen bevordert en het traditionele idee van alleen de vrouw die de familienaam van haar echtgenoot aanneemt doorbreekt. Anderen zijn echter tegen de verandering, omdat zij van mening zijn dat het de traditionele normen en waarden van de samenleving zou ondermijnen.
De discussie bracht ook vragen naar voren over hoe dit juridisch gezien zou worden geregeld, met name met betrekking tot zaken als erfenis, eigendom en andere juridische aangelegenheden die verband houden met familienamen.
Het is duidelijk dat dit een gevoelig onderwerp is en dat er zowel voor- als tegenstanders zijn. Het is belangrijk dat er een dialoog en debat plaatsvindt om tot een weloverwogen beslissing te komen die recht doet aan de belangen van alle betrokken partijen.
Robby T. geeft zijn mening aan de redactie Dagblad Suriname: “Ik vind dit een interessante traditie en een teken van gelijkheid tussen man en vrouw. Het symboliseert dat het huwelijk een partnerschap is waarin beide partijen gelijkwaardig zijn en elkaars naam dragen. Het laat zien dat de liefde en verbondenheid die twee mensen met elkaar delen belangrijker zijn dan tradities of geslacht. Ik denk dat het een mooi gebaar is en een teken van respect voor elkaar.”
Henkie M., met een fronsend gezicht, is een andere mening toegedaan. Hij vindt dat de man aan het hoofd staat van het gezin. Hij vindt het belangrijk dat de man de leider is en dat zijn naam en autoriteit worden gerespecteerd. Ook is hij van mening dat het een traditie is die moet worden behouden en waar geen veranderingen in moeten worden aangebracht.
CS