Minister Dasai: “Er moet binnenkort iets gedaan worden aan de kwikvervuiling in Paramaribo”

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) heeft woensdag gesteld dat er heel snel wat gedaan moet worden aan de kwikvervuiling in Paramaribo in het bijzonder het noordelijke deel, waar er een lijvige handel plaatsvindt in goud. De bewindsman gaf voor de aanvang van de reguliere Raad van Ministers vergadering aan, dat diverse metingen hebben uitgewezen dat de kwikgehalte in Paramaribo veel te hoog zijn en de internationaal gehanteerde normen overschrijden. 

Minister Dasai zei, dat het ook belangrijk is dat de metingen opnieuw worden gedaan om een actueler beeld van de situatie te hebben. Volgens hem is er een traject uitgezet om dit probleem aan te pakken.

Met de afkondiging van de Milieu Raamwet, die volgens hem binnenkort zal plaatsvinden, zullen er meer instrumenten ontstaan. Dasai zei ook, dat zijn voorganger, minister Silvano Tjong A Hing, een proces was opgestart om in overleg met alle stakeholders het probleem aan te pakken. Er moeten betere richtlijnen ingesteld worden, gaf de minister aan. 

Onrust

De aanwezigheid van maar liefst 30 goudopkoopbedrijven in de woonwijken van Paramaribo-Noord zorgt voor aanzienlijke ongerustheid. Een goudopkoopbedrijf koopt ruw goud, zuivert het door raffinage en smelt het om tot zuivere goudbaren of sieraden. Deze processen brengen gevaren met zich mee, zoals milieuvervuiling, blootstelling aan giftige stoffen, brandgevaar en andere gezondheidsrisico’s vanwege de chemische processen die worden gebruikt. Kwik, een veelgebruikt middel bij het raffineren van goud, kan zich via de lucht verspreiden, wat leidt tot luchtvervuiling en ernstige gezondheidsrisico’s voor omwonenden.

Blootstelling aan kwik kan zenuwschade en andere ernstige medische complicaties. 

error: Kopiëren mag niet!