Extreme neerslag door storing

De Intertropische Convergentiezone (ITCZ) had dinsdag 25 juni een grote invloed op het weer boven Suriname. Een storing heeft de ITCZ versterkt. In combinatie met een sterke noordoostelijke wind, een hoge luchtvochtigheid en onstabiliteit in de atmosfeer, leidde dit tot vorming van onweersbuien en aanhoudende regenval in een groot deel van het kustgebied tot in de vroege ochtenduren. 

De storing is boven Frans-Guyana, en verplaatst zich in westelijke richting, meldt de Meteorologische Dienst Suriname (MDS)

Dat het zou regenen was voorspeld, geeft minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) aan, waardoor de kans op overstroming groot was. Hij zegt dat het onderhoud nog niet optimaal is vanwege het geringe budget dat het OW-ministerie ter beschikking heeft. 

Vanwege het getij kon er pas na 21:00 uur worden begonnen met het openmaken van de sluizen, waardoor veel gebieden onder water zijn geraakt. Mei en juni zijn de maanden met de zwaarste regenbuien. 

Minister Nurmohamed geeft aan dat er een planning is gemaakt en hoopt dat er voor december 2024 verlichting komt in de gebieden die wateroverlast ervaren.

error: Kopiëren mag niet!