Drie Surinaamse banken in beklaagdenbank Nederlands Openbaar Ministerie

Nog steeds veel vragen over waarom banken cash geld naar HongKong sturen dat in girale vorm terugkeert naar Suriname

De Surinaamse banken Finabank, Hakrinbank en De Surinaamsche Bank worden verdacht van het witwassen van drugsgelden. Althans, daarvan worden ze door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) verdacht. Zo bleek afgelopen maandag tijdens een raadkamerzitting van het Gerechtshof in Den Haag. De drie banken zouden onlangs door het OM zijn uitgenodigd voor verhoor, maar daar is vooralsnog niet op gereageerd.

Dat het OM in Nederland de drie banken in Paramaribo van witwaspraktijken verdenkt, komt voort uit de inbeslagname in april 2018 op Schiphol van 19.5 miljoen Euro – vooral in biljetten van 500 Euro – die in opdracht van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, vanuit Suriname werd vervoerd in een transportkluis naar HongKong, maar op Schiphol werd onderschept. Het geld moest worden gestort bij de Bank of China die het forse bedrag giraal zou overmaken naar Suriname. Een opmerkelijke constructie die zeker leidt tot de nodige vragen. Volgens het OM was dat geld afkomstig van de Surinaamse drugshandel en hebben de banken geholpen met witwassen.

De banken ontkennen echter de beschuldigingen en hebben het geld tevergeefs via de rechter teruggeëist.

Het was overigens al het vijfde verdachte geldtransport in korte tijd, zp zei het Openbaar Ministerie dinsdag 5 november 2019 in een rechtszaak rond de inbeslaggenomen lading geld. In totaal was ruim 75 miljoen euro aan cash uit Suriname via Schiphol verscheept naar Hongkong. Daar werd het geld op een bankrekening gezet, waarna het via Duitsland alsnog naar Nederland vloeide.

De douane vond de transporten niet alleen verdacht vanwege de  opmerkelijke route, maar ook vanwege de manier waarop het geld verpakt was en de coupures. Zo zaten er duizenden biljetten van 500 Euro bij, die in het normale betalingsverkeer niet worden gebruikt. Bovendien was de exacte herkomst van het geld vaag en staat Suriname bekend om drugshandel. Dat was reden voor het Openbaar Ministerie om een onderzoek te beginnen naar witwassen. De vijfde geldzending, van 19,5 miljoen euro, werd daarom onderschept.

De Officier van Justitie zei tijdens de rechtszitting van 5 november 2019 onder andere, dat er onbedoeld een e-mail bij de Centrale Bank van Suriname was beland waarin stond dat grote hoeveelheden cash uit voorzorg zouden worden gemeld bij de opsporingsdiensten. Vervolgens liet de Centrale Bank de geldtransporten via China lopen, ook al was dat in de praktijk duurder.

Menig burger in Suriname zal zich een paar dingen afvragen. Waarom zo’n grote hoeveelheid geld, cash, vervoeren naar HongKong om het daar te storten bij de Bank of China die het vervolgens zou terugstorten naar Suriname en de vraag welk bewijs het Nederlandse OM heeft om er zo zeker van te zijn. dat dat geld afkomstig is uit de drugshandel en dat het dus zou gaan om het witwassen van crimineel geld.

Het OM stelt, dat gedurende een aantal jaren enkele mensen in Suriname zeer hoge contante bedragen bij banken in Paramaribo hebben gestort. Volgens het Openbaar Ministerie zou een prominente Surinaamse zakenman binnen twee dagen zelfs 1 miljoen Euro in contanten hebben gestort bij een lokale bank in de Surinaamse hoofdstad. Nu is dat op zich in Suriname niet vreemd, omdat er ‘handel’ wordt gedreven in contante valuta.

De drie banken in kwestie blijven dan ook volhouden dat de 19.5 miljoen Euro legaal geld betreft. De banken hebben de inbeslagname van dat bedrag tevergeefs tot aan de Hoge Raad aangevochten. De rechter in hoogste instantie stelde dat, ondanks het feit dat de drie banken beweerden dat een transport van geld van een Centrale Bank immuniteit zou genieten, de CBvS een faciliterende rol had bij het gewraakte transport en geen eigenaar was van het geld en dat daarom de inbeslagname gerechtvaardigd was en is.

Het Gerechtshof Den Haag doet over zes weken uitspraak over de vraag wat er met de 19.5 miljoen Euro moet gebeuren. 

error: Kopiëren mag niet!