De Feydrasi Fu Afrikan Srananman (FFAS) geeft ter gelegenheid van Samen 1 juli – Keti Koti – Man’s Pasi – herdenken en vieren de volgende verklaring uit.
FFAS is de overtuigende mening toegedaan dat de Afrikan Srananman het afgelopen jaar, wat is uitgeroepen tot een bijzonder jaar van Slavernij verleden, niet voldoende heeft beseft dat we onze ideologie van herdenken, vieren en ontwikkeling na de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel van onze Afrikaanse voorouders, moeten formuleren. Hierna kan het werkelijke proces van heling en wat dies meer zij robuust opgestart worden.
Alle Afrikan Srananman die in de eens gekoloniseerde delen van de wereld wonen en werken worden opgeroepen een bijdrage te leveren aan het formuleren van de bewuste ideologie. In de afgelopen decennia heeft de FFAS telkens een poging tot samen nadenken en ontwikkelen van de sociaal – culturele en economische vooruitgang bepleit.
In deze Verklaring 2024 van de Afrikan Srananman geeft de FFAS nadrukkelijk het inzicht dat door samen te werken en na te denken de zo gepropageerde wens van voormannen en vrouwen, voorzitters van organisaties, inclusief de politiek en het Gezag van Afrikan tribale samenlevingen, gestalte te laten krijgen na 1 juli 2024. Gemakshalve maar bovenal voor de verduidelijking is het de FFAS eraan gelegen om de verantwoordelijken hierop aan te spreken en die zijn sinds jaar en dag in verschillende regio’s van Suriname actief. Zij zijn in willekeurige in regio’s gedeelde volgorde op te noemen: Noord-Oosten met daarin de Aucanerstam van granman Bono Velanti, Paramaccaner-stam met granman Jozef, Misajere Forster en de stam der Aluku met granman Simeon Glunder; Zuid-Westen welk gebied wordt bewoond door de volgende stammen Saramaccaners met aan het hoofd, granman Albert Aboikoni, Matawai geleid door granman Lesley Valentijn en de Kwinti onder leiding van granman Remon Clemens.
Vervolgens concludeert de FFAS dat de regio’s Westen en Midden ook worden bewoond door nazaten van tot slaafgemaakten met in Nickerie stichting 1 juli Keti Koti waarvan Igion Koulen voorzitter is en in Wageningen Djako Wid met Carlyn Agodeba als voorzitter. In Coronie en Saramacca zijn er individuele vertegenwoordigers, die het domein van nazaten van Afrikan Srananman bekoren en wanneer het mogelijk is activiteiten organiseren op 1 juli – Keti Koti. In het midden van Suriname zien we zeer actieve organisaties als de Federatie van Para-plantages onder voorzitterschap van Hesdy Ommen.
We kennen ook drie regio’s die zich in de voor hen zelfstandige wijze na de afschaffing van de slavernij hebben ontwikkeld. Dat zijn Commewijne waarvan bekende families afkomstig zijn als die van Barryl Biekman, Cottica gebied met als bekende exponent Mildred Caprino en Carolina ressort aan de Suriname rivier, met als bekende familie Wijngaarde. Ook Paramaribo valt in de optiek van de FFAS onder de midden regio, waar verschillende Afro organisaties gevestigd zijn als NAKS met als voorzitter Siegmien Staphorst, Fiti Fu Wini waarvan Kortensia Sumter-Griffith voorzitter is, de voorzitter van de Rastafari Federatie Suriname, Saskia Kontino, de stichting 10 oktober 1760 waarvan Leo Atomang voorzitter is, stichting 19 september 1762/stichting Saamaka Daka, die geleid wordt door Rinaldo Huur.
De oproep die in deze Verklaring van de FFAS wordt gedaan is tevens gericht aan: de voorzitters van politieke organisaties NDP, ABOP, NPS, BEP, allen met zetels in DNA, vertegenwoordigers van niet uitgesproken Afrikan Srananman op politiek ideologische stroming gestoelde partijen als DOE, PALU, DA’91, maar ook de vakbonden. Apart wordt genoemd de vertegenwoordiger van de Caricom Ten Point Plan for reparatory Justice, Armand Zunder tevens lid van de Caricom Reparations Commission, coördinator Slavernijverleden Suriname, Silvano Tjong-Ahin, en ook de wetenschap heeft in het afgelopen jaar van Slavernijverleden van zich laten merken in de personen van Franklin Jabini, Helmut Gezius, Manon Sanches, Cynthia McLeod-Ferrier. Van de religie Winti noemt de FFAS ten slotte Juliёn Zaalman en Ramon Mac-Nack.
De FFAS heeft de robuuste overtuiging dat samen nadenken en ontwikkelen van de sociaal – culturele en economische status van de Afrikan Srananman vooruitgang niet zal uitblijven. Wij zijn het nu verplicht aan onze nazaten.
Paramaribo, 1 juli 2024