Ravaksur weet niets af van persstilte, loonakkoord voor 1 juli niet meer haalbaar

Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) weet niets af van een persstilte rond de loonbesprekingen met de overheid over aanpassing van de lonen van landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. CLO-voorzitter Michael Miskin, die deel uitmaakt van het onderhandelingsteam van Ravaksur, zegt dat indien er sprake mocht zijn van een persstilte, die dan een eenzijdig is van de kant van de overheid. Met Ravaksur zijn daarover geen afspraken gemaakt. 

Over de loononderhandelingen zegt Miskin dat de laatste onderhandelingsronde van 23 mei dateert, en dat sindsdien Ravaksur in afwachting is van een hernieuwd bod van de overheid. Alles wijst erop dat het streven van partijen om voor 1 juli een akkoord te bereiken, niet meer haalbaar is. Op z’n vroegst zal de volgende onderhandelingsronde pas in de eerste week van juli plaatsvinden. Voor afgelopen zaterdag kreeg Ravaksur een uitnodiging van het Onderhandelingsorgaan van de Overheid (O.O) voor een vervolgbespreking. Die is echter te elfder ure om voor Ravaksur onbekende reden niet doorgegaan.

Op de laatste bespreking tussen partijen op 23 mei heeft de overheid een 15 procent loonaanpassing aangeboden die over twee fasen zou worden uitgesmeerd. Per 1 juli zou een 7 procent worden doorgevoerd, en per januari volgend jaar de resterende 8 procent. De incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen zou daarna plaatsvinden.

Ravaksur vindt dit aanbod van de overheid niet toereikend, en vroeg het onderhandelingsteam van de overheid met een nieuw voorstel te komen. Sindsdien is daarover nog niets vernomen.

SRD 3.500 koopkrachtversterking 

Ravaksur eist incorporatie van de de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen, en daarop een 35,6 looncorrectie. De 35,6 procent is gelijk aan de jaarinflatie van vorig jaar. Ravaksur vindt dat door inflatieontwikkelingen de waarde van de lonen ernstig is geerodeerd, en dat inflatiecorrectie alleszins gerechtvaardigd is. 

De overheid beargumenteerd dat zij op dit moment niet over de nodige financiële ruimte beschikt. Er zouden mogelijkheden worden bekeken om die ruimte te creëren, om vervolgens met een nieuw bod te komen.

Micheal Miskin verduidelijkt dat over de SRD 3.500 koopkrachtversterking partijen het alvast erover een zijn, dat die tot en met december zal worden uitbetaald. Waar het nu vooral omgaat is de hoogte van het percentage van de loonaanpassing.     

Door financieel deskundigen van de overheid is tijdens eerdere besprekingen aangegeven dat de loonsom van de overheid voor dit jaar niet meer dan 6,7 procent van de BBP mag zijn.

error: Kopiëren mag niet!