Het Assembleelid Ebu Jones (NDP) vindt dat het parlement er niet onderuit zal komen om de discussie over huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht te voeren. Daarbij zullen alle gevoelens en inzichten van een ieder in de samenleving meegenomen moeten worden. Jones zegt geen waardeoordeel te hebben over wat op dit stuk kan en niet kan.
Hij vindt wel dat men over de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek kan debatteren, zonder zich diepzinnig en diepgaand te buigen over het onderwerp van huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht. Het Burgerlijk Wetboek regelt immers alles wat met het leven en de dood van de burger te maken heeft.
Jones stipte het onderwerp van “same sekse” huwelijk afgelopen maandag aan tijdens de debatten in het parlement over de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (NBW), die in de plaats moet komen van het huidige Surinaams Burgerlijk Wetboek (SBW). In artikel 80 van NBW, handelende over het huwelijksrecht, staat dat een huwelijk slechts tussen een man en een vrouw mogelijk is. Er zijn hierover in de samenleving verschillende meningen en zienswijzen. Vanuit religieuze groeperingen is men uitgesproken hierover, namelijk dat huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht verboden is.
Binnen de advocatuur zouden er volgens Jones drie zienswijzen bestaan. Zo zijn er personen die vinden dat huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht moet kunnen, een andere groep vindt dat het niet moet kunnen en een derde groep vindt dat het beperkt moet blijven tot concubinaat. Huwelijk van hetzelfde geslacht vindt men te ver gaand.
Waar volgens Jones het om gaat is dat het parlement niet simpelweg de invoering van het NBW kan goedkeuren, en daarmee de samenleving opzadelen met regels die hen aangaan. Hij vindt dat het parlement niet bang moet zijn om over dit onderwerp te discussiëren. Het zal niet altijd prettig zijn, maar we komen er niet uit onderuit, aldus Jones.