Pestgedrag kan ernstige gevolgen hebben voor een pestslachtoffer

Over dit onderwerp is er op verschillende manieren naar voren gebracht maar het dringt nog niet door . Het zit erg diep en de instansties doen alles eraan om het pesten te beperken. Pesten is een ernstig probleem dat helaas nog steeds voorkomt in de samenleving. Het kan grote gevolgen hebben voor de slachtoffers, zoals in het recent geval van zelfmoord. Mensen vragen zich vaak af waarom pesten plaatsvindt en wat de motieven zijn van de pestkoppen. Vaak gaat het om een combinatie van factoren, zoals onzekerheid, jaloezie, groepsdruk en gebrek aan empathie.

Onlangs ging het bericht rond op social media, dat een heel jong meisje die op het Vormend Onderwijs zat, werd gepest waardoor ze in een hoekje werd gedrukt, geen uitweg meer zag. Uiteindelijk kostte het haar leven. Om haar huidskleur en postuur werd zij gepest. Is zij geen mens zoals elk ander? Ze stond aan het begin van haar tienerperiode.

Een anoniem persoon, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt in gesprek met Dagblad Suriname: “Het is heel triest wat zich heeft afgespeeld rondom dat meisje. Ik ben pas later achter dit geval op de hoogte gekomen, want ik zag het niet in de media terwijl het district Nickerie er wel van weet. Ik vertel u vanuit mijn hart, dat het mij pijn doet en hoop dat de autoriteiten, ouders en leerkrachten het oppakken. Er is veel werk aan de winkel.”

De samenleving reageert over het algemeen sterk op gevallen van pesten, vooral als het tot zulke tragische gevolgen leidt. Er is vaak veel verontwaardiging en de roep om actie en preventie wordt luider. Er worden campagnes opgezet om pestgedrag tegen te gaan en scholen en ouders worden aangemoedigd om pesten serieus te nemen en er actief tegen op te treden.

Het is belangrijk dat er meer bewustzijn en aandacht komt voor pesten, zodat er hopelijk in de toekomst minder slachtoffers zullen vallen. Pesten is nooit acceptabel en het is belangrijk dat de hele samenleving zich daarvan bewust is en actie onderneemt om het te stoppen. 

CS

error: Kopiëren mag niet!