Twijfels over effectiviteit nieuwe onderwijsprojecten om leerachterstanden tegen te gaan in basisonderwijs

Onlangs heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) twee nieuwe projecten geïntroduceerd om de leerachterstanden van basisschoolleerlingen aan te pakken. Deze aankondiging heeft veel vragen opgeroepen bij ouders, verzorgers, leraren en begeleiders van schoolgaande kinderen. Een van de begeleiders, juf T.S., vertelt in een reactie aan Dagblad Suriname dat de effectiviteit van deze projecten vooralsnog twijfelachtig is.

De projecten van het ministerie zijn ontwikkeld naar aanleiding van de resultaten van de Peilingstoetsen, die eind maart zijn afgenomen. Uit deze toetsen bleek dat veel leerlingen de overgangsnormen niet zullen halen en mogelijk blijven zitten. Om deze leerlingen te ondersteunen, introduceert het ministerie Herkansings-en Extra Aandacht scholen. Hoewel deelname vrijwillig is, worden ouders dringend verzocht hun kinderen te laten deelnemen.

Juf T.S. begeleidt 16 kinderen van de eerste tot en met de zesde klas in alle vakken, zoals rekenen, taal en andere leervakken. Bovendien helpt ze de kinderen ook wanneer zij verslagen en projecten moeten maken. Volgens haar zijn de grootste achterstanden bij deze kinderen te vinden in rekenen. Daarnaast hebben enkele kinderen ook achterstanden in taal, spelling, woordpakketten en dictee.

“Alle kinderen die ik begeleid, zijn doorgestroomd naar de volgende klas volgens het doorstroombeleid”, legt juf T.S. uit. Het doorstromen heeft ook nadelen gehad, geeft ze aan. Maar doorgestroomde leerlingen krijgen echter wel extra begeleiding in elke nieuwe klas, omdat ze de gemiste stof uit de vorige klas alsnog moeten inhalen. “Bij sommige kinderen gaat dit niet goed; ze hebben veel hiaten en ondanks mijn inspanningen lukt het soms niet om die volledig op te vullen. Dit is vooral lastig bij kinderen die geen Nederlands begrijpen en thuis geen ondersteuning krijgen”. aldus juf T.S.

Op de vraag of zij denkt dat het project effectief zal zijn, gezien de vrijwillige deelname en de extra inspanning die van leerkrachten en ouders wordt gevraagd, antwoordt zij:

“Dit project is bedoeld om de kinderen tijdens de vakantie te helpen om hun achterstanden in te halen. Nee, ik denk niet dat het effectief zal zijn. Misschien kan het enkele kinderen met minder achterstand helpen, maar zeker niet iedereen. De tijd is daarvoor gewoon te kort. Deze achterstanden moeten tijdens het schooljaar worden aangepakt.”

Verder zegt ze dat het wel goed is om de kinderen een extra kans te geven met dit project, maar het kan ook erg teleurstellend zijn als het uiteindelijk niet werkt voor kind A of kind B. Ouders willen graag dat hun kinderen overgaan, en als dat niet lukt, is de teleurstelling groot. “Daarom vind ik het project een beetje twijfelachtig”, aldus juf T.S. 

SD

error: Kopiëren mag niet!