Er is een persstilte ingelast rond de onderhandelingen tussen Ravaksur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en de overheid over de nieuwe loonronde voor landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden. Dat is afgelopen woensdag gebleken op de persconferentie die werd belegd na de vergadering van de regeringsraad.
Financiën-minister Stanley Raghoebarsing die op het punt stond op een vraag in deze kwestie in te gaan werd door de coördinator van de persbijeenkomst attent gemaakt op de persstilte die partijen zouden hebben afgesproken.
De loonbesprekingen tussen Ravaksur en de overheid liggen al langer dan drie weken stil. De besprekingen liggen op het punt waarbij de overheid met een nieuw tegenbod moet komen. Namens de overheid worden de loononderhandelingen gevoerd door een cluster ministers onder leiding van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, bijgestaan door het Onderhandelingsorgaan van de Overheid voorgezeten door oud Binnenlandse Zaken minister Maurits Hassankhan.
De vakbeweging eist de incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen, en daarbovenop een looncorrectie van 35,6 procent. Dit percentage is de inflatiecijfer van vorig jaar.
Het tegenbod van de overheid behelst een 15 procent loonaanpassing. Hiervan gaat 7 procent in per 1 juli, en het resterende 8 procent per januari volgend jaar. De SRD 3.500 incorporatie in de lonen gaat volgens het voorstel van de overheid pas daarna in.
Ontoereikend bod overheid
Ravaksur heeft de overheid gevraagd haar tegenbod te “heroverwegen”, omdat die niet “toereikend” zou zijn om het koopkrachtverlies in de lonen te compenseren. De overheid voert aan dat ze daartoe geen financiële ruimte heeft. De vakbeweging brengt daartegen in dat de overheid haar prioriteiten dan moet gaan bijstellen.
President Chandrikapersad Santokhi loopt er prat op dat macro-economische zaken zijn verbeterd, en dat het tijd is om terug te geven aan de samenleving.
Partijen streven ernaar om uiterlijk eind juni tot overeenstemming te komen over de aanpassing van de lonen van landsdienaren en de aan hen gelijkgestelden.
Dagblad Suriname heeft eerder gemeld dat de incorporatie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in de lonen van landsdienaren de overheid maandelijks SRD 220 miljoen extra gaat kosten. Jaarlijks komt dat neer op SRD 2,9 miljard. Dat is ongeveer 6,7 procent van het bruto binnenlands product.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft recentelijk gewaarschuwd voor loonmatiging om de bereikte resultaten van het economisch herstelprogramma niet in gevaar te brengen. Ondertussen is ook gebleken dat de overheidsinkomsten achterlopen op de planning. Het IMF wijst erop dat het binnenhalen van overheidsinkomsten de komende periode opgevoerd moet worden.