Goedkeuring van de Aanbestedingswet en aanpassing van de anti-corruptie wetgeving door de Nationale Assemblee zijn cruciaal bij de voortgang van het IMF-programma voor stabilisatie en hervorming van de economie. Goedkeuring van deze twee wetsproducten zullen bij de komende zevende evaluatie van het programma in september aanstaande belangrijke onderdelen zijn van de beoordelingcriteria door de technische deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds, IMF.
Dit zegt Karel Eckhorst, hoofdonderhandelaar van Suriname bij het IMF. Eckhorst sprak vorige week woensdag als een van de keynote sprekers bij de opening van het vierde Nationaal Compliance Congres 2024 (NCC2024) in Assuria Highrise te Paramaribo.
Het thema van het compliance congres dit jaar was Risk Based Approach. Eckhorst behandelde het thema vanuit het perspectief van goed bestuur en transparantie, twee belangrijke basiszaken binnen het lopend IMF-programma. Succesvolle uitvoering van dit programma is afhankelijk van de mate waarop er voldaan wordt aan compliance regels, oftewel het handelen volgens afgesproken en vastgestelde richtlijnen en standaarden om de economie te stabiliseren en te hervormen.
Transparantie en anti-corruptie
In de huidige laatste fase van uitvoering van het IMF-programma, dat in maart 2025 eindigt, is de focus sterk gericht op maatregelen voor de bevordering van transparantie en het tegengaan van corruptie. Eckhorst noemt in dit kader de aanname door het parlement van de Aanbestedingswet en de aanpassing van de anti-corruptiewetgeving in lijn met het internationale anti-corruptie verdrag. Transparantie, goed bestuur en anti-corruptie wetgeving zijn noodzakelijk om de resultaten van het economisch herstelprogramma te verankeren. Indien dat niet gebeurt zal na verloop van tijd men weer terugvalt in oude gewoontes.
Gebrek aan transparantie, goed bestuur en anti-corruptie wetgeving is volgens Eckhorst niet alleen een probleem van Suriname, maar van vele andere kleine open markt economieën in de wereld. Het leidt tot onevenwichtige inkomens- en welvaartsverdeling, oneerlijke concurrentie en het onttrekken van publieke financiële middelen die primair bedoeld zijn voor zaken als sociale zorg, gezondheidszorg, onderwijs en andere beleidsinvesteringen.
Afspraken met IMF
Met het IMF was afgesproken dat de Aanbestedingswet al in maart dit jaar een feit moest zijn. Nu drie maanden later is die er nog steeds niet. Vorige week donderdag zou de Nationale Assemblee de behandeling van het wetsontwerp voortzetten, maar vanwege onbekende redenen is dat niet doorgegaan.
In de Aanbestedingswet moeten regels worden opgenomen die moeten zorgen voor centralisatie, uniformiteit, transparantie bij- en verplichte publicatie van alle publieke aanbestedingen en toewijzing van overheidsopdrachten. Ook eist het IMF opname in de wet van namen van alle publieke functionarissen die betrokken zijn geweest bij de gunning van overheidsaanbestedingen.
Tijdens de debatten in eerste ronde in het parlement is gebleken dat zowel zijdens de oppositie als de coalitie men niet al te overenthousiast is over de instelling van een Nationale Raad voor Openbare Aanbestedingen van de Overheid (NROA). Het NROA zou teveel bevoegdheden toegewezen krijgen bij de toewijzing van overheidsopdrachten, en daarmee de regering buiten spel zetten.
Bij het anti-corruptie wetgevingsraamwerk gaat het onder meer om aanpassingen die betrekking hebben op declaratie en vaststelling van inkomens en vermogens van de zogeheten Political Exposed Persons (PEP).
Karels Eckhorst vindt dat regering en parlement er alles aan moeten doen om deze twee wetgevingsproducten spoedig goedgekeurd te krijgen. Deze twee wetten zijn ook heel belangrijk, vooral met het oog op de handen zijnde ontwikkelingen in de olie- en gassector.