Gezondheid bewoners Paramaribo-Noord in gevaar door kwikvervuiling

Bewoners van Paramaribo-Noord, vooral degenen in de Anamoestraat en de Flamingostraat, maken zich ernstig zorgen over hun gezondheidsveiligheid. De aanwezigheid van maar liefst 30 goudopkoopbedrijven in deze woonwijken zorgt voor aanzienlijke ongerustheid.

Een goudopkoopbedrijf koopt ruw goud, zuivert het door raffinage en smelt het om tot zuivere goudbaren of sieraden. Deze processen brengen gevaren met zich mee, zoals milieuvervuiling, blootstelling aan giftige stoffen, brandgevaar en andere gezondheidsrisico’s vanwege de chemische processen die worden gebruikt.

Kwik, een veelgebruikt middel bij het raffineren van goud, kan zich via de lucht verspreiden, wat leidt tot luchtvervuiling en ernstige gezondheidsrisico’s voor omwonenden. Blootstelling aan kwik kan zenuwschade, ademhalingsproblemen, nierproblemen en cardiovasculaire ziektes veroorzaken. Symptomen omvatten trillingen, geheugenverlies en vermoeidheid, en langdurige blootstelling kan leiden tot ernstige neurologische en ontwikkelingsstoornissen.

Goudopkoopbedrijven moeten voldoen aan milieuregels, veiligheidsvoorschriften, vergunningen en transparante handelspraktijken voor ethische operaties. Toch kunnen zelfs goed gereguleerde bedrijven kwikvervuiling veroorzaken.

Volgens districtcommissaris Ricardo Bhola was het voorheen mogelijk om met één vergunning zeven filialen op te zetten, maar dit is nu teruggebracht naar drie per vergunning. De goudopkoopconcentratie in de Anamoestraat begon 30 jaar geleden en is deels het gevolg van de Braziliaanse immigrantengemeenschap.

Eerdere onderzoeken naar luchtvervuiling door kwik, uitgevoerd samen met het NIMOS (Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname), leidden ertoe dat bedrijven hun filtersystemen moesten aanpassen. Bhola erkent de zorgen van bewoners en pleit voor aanvullend milieukundig onderzoek bij de vergunningverlening.

Bhola merkt op dat de concurrentie tussen goudopkoopbedrijven in sommige gevallen leidt tot sluitingen. Hij benadrukt dat meer bedrijven niet noodzakelijkerwijs meer afzet betekent, omdat het volume aangeboden goud zijn maximum heeft bereikt.

Bhola hoopt binnenkort een nieuw onderzoek naar kwikvervuiling te starten, in samenwerking met het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).

error: Kopiëren mag niet!