“Media, sociale normen en gezondheidszorg dragen onbewust bij aan stigmatiseren mannen met mentale problemen”

De maand juni staat in het kader van de mentale gezondheid van de man. “Media, sociale normen en gezondheidszorg dragen soms onbewust bij aan het stigmatiseren van mannen met mentale problemen”, zegt psycholoog Juljo Cruden, in communicatie met Dagblad Suriname. 

Culturele normen

In Suriname, zoals wereldwijd, is vaak onvoldoende aandacht voor de mentale gezondheid van mannen. “Culturele normen moedigen mannen aan om stoïcijns te zijn, wat betekent dat ze hun emoties onderdrukken en zich niet gemakkelijk kwetsbaar tonen”, geeft Cruden aan. Dit kan mannen ontmoedigen om hun mentale gezondheid serieus te nemen of om hulp te zoeken. Bovendien speelt de opvoeding ook een rol. Mannen leren vaak op jonge leeftijd dat gevoelens uiten een teken van zwakheid is. Deze opvoeding is niet alleen in Suriname, maar wereldwijd gezien als een probleem. 

Media 

In de media worden mannen vaak neergezet als stoer en emotioneel onverstoorbaar. Films en televisieshows laten bijna nooit kwetsbare mannen zien die hun emoties tonen of hulp zoeken voor mentale gezondheidsproblemen. Dit draagt bij aan het beeld dat het tonen van emoties en het zoeken van hulp tekenen van zwakte zijn. Volgens de Mental Health Foundation in het Verenigd Koninkrijk (UK) lijden jaarlijks meer dan 6 miljoen mannen aan depressie, echter wordt mannelijke depressie vaak niet gediagnosticeerd.

Waarom zoeken mannen minder snel hulp ?

Over het algemeen zijn mannen terughoudend om hulp te zoeken vanwege diepgewortelde psychologische en sociale redenen, stelt psycholoog Cruden. 

Traditionele ideeën over mannelijkheid kunnen mannen tegenhouden om kwetsbaar te zijn, uit angst om gezichtsverlies te lijden of buitengesloten te worden. Het stigma rondom mentale gezondheid kan hen ook ontmoedigen om over hun emoties te praten of hulp te zoeken. Hierdoor krijgen ze vaak te laat of te weinig hulp bij depressie of suïcidale gedachten.

Stigma verminderen

Volgens een Amerikaans blog wordt het stigma rondom de mentale gezondheid van mannen vaak over het hoofd gezien en genegeerd. Het stigma wordt doorgaans onderverdeeld in twee dimensies: intern en extern. Het interne stigma verwijst naar privé gevoelens van schaamte en waardeloosheid die de man vasthoudt, wat vaak leidt tot sociale terugtrekking en een laag zelfbeeld. Externe stigma verwijst naar negatieve attitudes en vooroordelen die door de samenleving als geheel worden vastgehouden, wat vaak resulteert in afwijzing en discriminatie. 

“Mannen moeten worden aangemoedigd om hulp zoeken te zien als een teken van kracht en zelfzorg, in plaats van zwakte. Het is ook essentieel om toegang tot laagdrempelige en eventueel  mannen-specifieke psychologische diensten te verbeteren, zodat mannen zich meer op hun gemak voelen om hulp te zoeken en te praten over hun mentale welzijn”, aldus psycholoog Juljo Cruden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!